Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Travnik

Povećan broj djece oboljele od morbila

morbili djeca

Istaknuto je, među ostalim, da se bolest širi direktnim putem, preko kapljica iz nosa ili ždrijela inficirane osobe, te da inkubacija traje, u prosjeku, 14 dana

Na području općine Novi Travnik povećan je broj djece oboljele od morbila, nevedeno je u informaciji iz Doma zdravlja Novi Travnik, iz kojeg su upozorili na opasnost širenja i ukazali na važnost vakcinisanja protiv ove bolesti.

– Virus morbila ima visok stepen patogenosti i zaraznosti, te postoji opasnost da se bolest proširi. Najbolja prevencija je vakcinisanje MRP vakcinom, a provodi se u obveznom, redovnom programu vakcinisanja djece – navedeno je u dopisu iz Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja Novi Travnik, koji je, među ostalim, upućen školama i predškolskim ustanovama u toj općini.

-Ukoliko niste do sada vakcinisali svoje dijete protiv morbila, javite se ljekaru u Dom zdravlja koji će to provesti i tako spriječiti obolijevanje – stoji u dopisu.

Istaknuto je, među ostalim, da se bolest širi direktnim putem, preko kapljica iz nosa ili ždrijela inficirane osobe, te da inkubacija traje, u prosjeku, 14 dana.

Bolest se manifestira povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim osipom, te su moguće komplikacije poput upale uha i pluća, te vrlo teške upale mozga.