Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Safejournalists

Povećan broj napada na novinarke na području zapadnog Balkana

mediji konfrerencija kavalec (1)

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec istakla je da je zaštita novinara visoko na njihovoj agendi

Na području zapadnog Balkana je povećan broj napada na novinarke, što predstavlja segment kojem se treba zaista posvetiti, rečeno je na Regionalnoj konferenciji mreže “Safejournalists” posvećene zaštiti medijskih sloboda i sigurnosti novinara u državama zapadnog Balkana, koju je danas u Sarajevu organiziralo Udruženje BH Novinari.

Na konferenciji sudjeluje više od 60 novinara, urednika, medijskih stručnjaka i predstavnika organizacija i institucija iz regiona i EU, te međunarodnih organizacija posvećenih zaštiti slobode izražavanja.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec istakla je da je zaštita novinara visoko na njihovoj agendi te da se istinski bave zaštitom novinara. Ipak, tvrdi ona, došlo je do povećanja napada na novinarke, koji predstavlja napad na demokratiju.

– Na konferenciji smo čuli da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo odredilo posebnog tužioca koji se bavi predmetima napada na novinare i pozdravljamo takvu aktivnost, kao i preporuku Institucije ombudsmena BiH da se uvedu izmjene zakona kako bi se napadi na novinare okarakterisali kao krivično djelo – istakla je.

Kavalec je također naglasila da se sigurnost novinara ne odnosi samo na fizičku sigurnost, već i na ekonomsku, ističući da to predstavlja izazov ne samo u BiH, već i svijetu.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije EU Jurgis Vilcinskas kazao je da sigurnost i sloboda medija predstavljaju ključ funkcioniranja demokrate.

– Kada se dese slučajevi napada na novinare, od vlada i sudova se očekuje da preuzmu određene aktivnosti. Želimo da u BiH i zapadnom Balkanu da sudsvo bude efikasnije i da procesi traju što kraće – kazao je.

Nažalost, ističe da je broj slučajeva napada na novinarke u porastu, te je dodao da se političari trebaju baviti tim problemom i iznaći rješenja.

Koordinatorica Mreže Safejournalist Tamara Filipović Stevanović kazala je da se zaključci sa konferencije ponavljaju iz godine u godinu, a to je da je situacija u vezi sigurnosti novinara ne mijenja.

– Imamo svjetlije primjere. Hrvatska ima bolju poziciju zbog ulaska u EU, ali pomaci su također vidljivi i u Sjevernoj Makedoniji. Neki od nas su standardno loši kao što je Srbija, a negdje je došlo do pogoršanja, kao što su Crna Gora i Kosovo – istakla je Filipović Stevanović.