Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna pomoć KS

Povećan broj pacijenata povrijeđenih padom na led

sarajevo_snijeg_jutro_7

Padom na led građani uglavnom zadobiju povrede ekstremita, ali i drugih dijelova tijela

Povećan je broj pacijenta koji su zadobili povrede padom na led i koji se javljaju u ambulantu za povrede u Hitnoj medicinskoj pomoći Kantona Sarajevo. Također, ekipe Hitne pomoći izlaze i na teren zbog takvih povreda građana, kazala je Feni doktorica Zakira Pašić iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Padom na led građani uglavnom zadobiju povrede ekstremita, ali i drugih dijelova tijela, dodala je dr Pašić.

Ona je preporučila građanima da nose adekvatnu obuću, a građanima starije životne dobi da kretanje na otvorenom svedu na minimum, te da ukoliko baš moraju nešto obaviti ne izlaze u ranijim jutranjim satima, nego kada malo otopli.

Pašić je dodala da građani trebaju da čiste led i snijeg ispred svojih ulaza, naglasivši da se veliki broj padova dogodi upravo ispred zgrada.

Pored lomova, pacijenti se javljaju u Hitnu pomoć zbog problema sa srcem i visokim pritiskom te plućima, kao i oni koji imaju vrtoglavice, glavobolje. A povećan je i broj onih koji imaju viroze.

– Pacijenti koji imaju hronična oboljenja trebaju redovno piti propisanu terapiju te izbjegavati kretanje u jutarnjim i večernjim satima kada su niže temperature. A pacijenti koji imaju viroze trebaju se obratiti porodičnim ljekarima, ali i sami sebi mogu pomoći tako što će uzimati dovoljno tečnosti i mirovati – kazala je dr Pašić.