Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fmrsp

Povećan iznos dječijeg dodatka u Federaciji BiH

pare koverta novac mito korupcija konvertibilne marke DB

Iz Ministarstva podsjećaju da je od početka ove godine, u primjeni Odluka Vlade Federacije BiH o iznosu najniže plaće za 2023. godinu, a čime je povećana osnovica za obračun dječijeg dodatka, koji će u 2023. godini, umjesto dosadašnjih 103,17 KM iznositi 113,24 KM

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječijeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, obavještava da je ovo pravo isplaćeno za sva rješenja koja su nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, kroz elektronsku bazu podataka pravnosnažno zaključili s 31.12.2022. godine.

Kada je riječ o rješenjima koja su postala pravnosnažna nakon ovoga datuma ili će to tek postati u narednom periodu, dječiji dodatak će biti isplaćen iz budžeta Federacije BiH za 2023. godinu, pri čemu će biti retroaktivno obuhvaćeni i prethodni mjeseci, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Iz Ministarstva ističu da nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, kroz elektronsku bazu podataka donose i zaključuju pravosnažna rješenja o priznavanju prava na dječiji dodatak po federalnom propisu te se za sve dodatne informacije o statusa njihovih zahtjeva građani trebaju obratiti ovim institucijama.

– To se posebno odnosi na one situacije u kojima je osoba zaprimila rješenje o priznavanju prava na dječiji dodatak do prve polovine decembra 2022. godine, a kojoj nisu isplaćena sredstva, kao i one u kojima osoba nije dobila rješenje iako je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i slično. Također, s obzirom na to da su prilikom vršenja isplata pojedine banke upozorile na određeni broj pogrešno unesenih naziva banaka, kao i brojeva bankovnih računa, skreće se pažnja na potrebu pažljive provjere ovih podataka prije nego budu dostavljeni Ministarstvu, a kako ne bi došlo do nepotrebnih kašnjenja u isplatama. To se odnosi i na situacije u kojima je korisnik u međuvremenu promijenio banku, što nije pravovremeno prijavljeno niti korigirano – citat je iz saopćenja.

Uvažavajući zahtjeve i potrebe građana za brzom i efikasnom administracijom, Federalno ministarstvo još jednom skreće pažnju da je usvajanje više reformskih propisa na federalnom te kantonalnom nivou stvorilo velike izazove za cjelokupni sistem socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH, a posebno za centre za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, koji u ovom trenutku, unatoč svojim skromnim kapacitetima, nose najveći teret odgovornosti u njihovoj provedbi.

Stoga Ministarstvo još jednom apelira općinskim i gradskim organima uprave da ulože maksimalne napore na jačanju kapaciteta ovih službi kako bi mogli adekvatno obavljati povjerene poslova i zadatke te pružiti pomoć i podršku svakom pojedincu i porodici koji se nađu u stanju socijalne potrebe.

Samo će se na taj način moći prevazići uočeni problemi u kašnjenju rješavanja zaprimljenih zahtjeva stranaka, što uključuje i zahtjeve za ostvarivanje prava na dječji dodatak.

Također, iz Ministarstva podsjećaju da je od početka ove godine, u primjeni Odluka Vlade Federacije BiH o iznosu najniže plaće za 2023. godinu, a čime je povećana osnovica za obračun dječijeg dodatka, koji će u 2023. godini, umjesto dosadašnjih 103,17 KM iznositi 113,24 KM.

S obzirom na to da je budžet Federacije BiH za 2023. godinu usvojen, dječiji dodatak po federalnom propisu bit će isplaćen do kraja februara za sva rješenja koja su postala pravosnažna zaključno s 31.1.2023. godine, a svaka naredna isplata do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Iz Federalnog ministarstva ističu da su po osnovu pravosnažih rješenja isplaćene naknade za ukupno 8.884 korisnika s područja cijele Federacije BiH, za što je iz federalnog budžeta izdvojeno 2.308.119,24 KM.

Detalji o navedenim isplatama mogu se pogledati u tabeli Ministarstva, koja se nalazi na linku.