Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kolektivni ugovor

Povećanje plaća uposlenim u srednjim školama HNK-a

Foto: Screenshot/ FTV
Ilustracija

Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5 posto od 1. septembra 2023. i 5 posto od 1. januara 2024. godine, kažu iz Sindikata

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg i ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović danas su s predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNK-u potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti srednjega odgoja i obrazovanja.

”Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjega obrazovanja u našem kantonu kojeg smo imali namjeru potpisati prošle sedmice, na zadovoljstvo svih okončali smo danas”, kazao je Herceg.

Ministar Hadžović je istakao kako su kroz ovaj ugovor povećane plate uposlenicima na način da su mijenjali koeficijente.

”Po prvi put u HNK-u imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih saradnika i administrativnoga osoblja. Razlika je jedino u plaćama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata”, kazao je ministar Hadžović.

”Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plaće od 10 posto. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo, a nas je posebno obradovao dio u kojemu se Vlada izjasnila da prihvataju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5 posto od 1. septembra 2023. i 5 posto od 1. januara 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tomu tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu kazati da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom”, kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture HNK-a Edina Čomić istaknula je dvije stvari s kojima su na poseban način zadovoljni.

”To je da smo prvi put dobili povećanje plaća bez ijednoga štrajka upozorenja i bez protesta, te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice”, istaknula je Čomić, saopštila je Vlada HNK-a.