BiH

ima se, može se

Povećanje plata u Predsjedništvu BiH? Savjetnicima više nego predsjednicima susjednih zemalja

15/02/2020

Postoje brojni primjeri da se van granica BiH ne koriste povlastice koje imaju bh. političari, od službenih vozila, visokih plaća, naknada za odvojeni život, pa i tzv. bijelog hljeba

Loša ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini, nije uticala da članovi Predsjedništva BiH donesu zaključak kojim bi plate zaposlenim u ovoj ustanovi trebale biti povećane za 20 odsto.

Analitičari kažu, da bi s ovim povećanjem, savjetnici naših članova Predsjedništva bili više plaćeni od predsjednika nekih susjednih zemalja.

Plaće šefova kabineta sve tri člana predsjedništva BiH mogle bi biti povećane za 600 maraka, a savjetnicima bi trenutna plaća mogla biti uvećana za 400, ako Vijeće ministara usvoji zaključak Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika da se zaposlenim u Predsjedništvu BiH plaće povećaju za 20 posto.

“Elementarna matematika kaže da bi plate savjetnika bile veće nego plate predsjednika susjednih nam država”, kaže Žarko Papić. On poredi život aktuelnih članova Predsjedništva s onim u bivšoj nam zemlji.

Koliko državne, odnosno entiteske institucije i javni sektor uopće ima automobila i koliko košta njihova nabavka i održavanje, niko ne zna. Službeni registar ne postoji, ali prema podacima Balkanske istraživačke agencije postoji oko 3.548 službenih automobila.

“Nismo mi uspjeli da unesemo sve podatek koje smo mi prikupili a kamo li podatke koji još nisu objavljeni ili podatke za sve institucije i javne kompanije tako da se taj broj kreće u hiljadama preko 5 hiljada”, kaže Semir Mujkić, iz Balkanske istraživačke agencije.

Postoje brojni primjeri da se van granica BiH ne koriste povlastice koje imaju bh. političari, od službenih vozila, visokih plaća, naknada za odvojeni život, pa i tzv. bijelog hljeba.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.