Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećava se starosna granica za odlazak u penziju

BiH

penzioneri

Povećanje prijevremene starosne granice odlaska u penziju, pooštravanje uvjeta za invalidsku i porodičnu penziju i procesa za njihovo sticanje ocijenjeni su kao dobar temelj za izradu novog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju od strane federalne Vlade.

[yuzo_related]

Naime jučer se Vlada upoznala s informacijom o radu međuresorne Radne skupine za izradu tekstova Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju i Zakona o organizaciji penzionog i invalidskog osiguranja te ocijenila da ponuđeni koncepti mogu biti dobar polazni temelj za izradu nacrta ovih zakona.

Pored gore spomenute promjene među najvažnijim promjenama u odnosu na postojeći Zakon, odnosno sistem penzionog i invalidskog osiguranja, je izmjena načina obračuna penzijske osnove kroz bodovni sistem.

Iz Vlade su nakon sjednice kazali kako je uz povećanje financijske discipline i obuhvata penzionim sistemom, planirano i uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za takozvani beneficirani radni staž.

– Upravo zbog činjenice što je u toku izrada novog teksta Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, Vlada nije prihvatila inicijativu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za dopunu članka 60. postojećeg Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, koja se odnosi na omogućavanje ostvarivanja prava na porodičnu penziju i vanbračnom drugu, kazali su iz Vlade.