Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Srpska pred sudom"

Povodom najavljenih protesta razgovarali Isak, Nešić i Karan, Puhalo napisao pjesmu

ides li rode protesti
FOTO: FTV

Psiholog Srđan Puhalo na svom je Twitter nalogu jutros objavio zanimljive stihove, posvećene upravo današnjim protestima, koje je naslovio kao “Prvoseptembarska pjesma”

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom i direktorima sigurnosnih agencija na državnim nivou u vezi najavljenih protesta na entiteskoj liniji.

Tokom razgovora zaključeno je kako ne postoje nikakve indicije da će u Bosni i Hercegovini doći do bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira kao i da je sigurnost građana Bosne i Hercegovine ključni prioritet.

Isak je informisao sagovornike kako je Federalna uprava policije stavila na raspolaganje kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova policijske službenike FUP-a ukoliko postoji potreba za asistencijom u pogledu održavanja javnog reda i mira.

Zaključeno je kako nijedna policijska agencija u Bosni i Hercegovini neće dozvoliti bilo kakve incidente te da će svi oni koji eventualno pokušaju izazvati incidente u bilo kojem bh. entitetu biti procesuirani.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak poručio je kako neće komentarisati izjave političara iz bh. entiteta RS, a koje pozvao da zadrže kulturu političkog govora, te da se suzdrže od unošenja nemira među građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FMUP-a.

Podsjećamo, nakon što je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje protesta nazvanih “Srpska pred sudom”, Odbor za zaštitu Srba u Federaciji pozvao je građane da danas, od 18.00 sati, dođu na četiri lokacije na međuentitetskoj liniji kako bi izrazili nezadovoljstvo pravosuđem BiH.

U pozadini protesta je zapravo podrška Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, koji se zbog svog ponašanja našao na optužnici državnog Tužilaštva. Kao organizator protesta isturen je “Odbor za zaštitu Srba u Federaciji”, a optužnica protiv Dodika i probleme sa zakonom u kojima se našao lider SNSD-a, zamjenila je navodna zaštita prava srpskog naroda u BiH i institucija RS.

Tako će danas na protestima blizu entitetske linije pojaviti simpatizeri vladajuće strukturu u RS na četiri lokacije. Magistralni put Bijeljina-Tuzla u opštini Lopare, u Doboju na međuentitetskoj liniji, u Istočnom Sarajevu i putu Nevesinje-Mostar. Saobraćaj će na spomenutim lokacijama biti blokiran od 18 do 18,30 sati.

Prvoseptembarska pjesma

Psiholog Srđan Puhalo na svom je Twitter nalogu jutros objavio zanimljive stihove, posvećene upravo današnjim protestima, koje je naslovio kao “Prvoseptembarska pjesma”

Zbogom, majko, mili rode,
na miting me danas vode.
Busom će me tamo vući,
ne znam kad ću doći kući.
Zbogom djeco ode dika,
protestvovat za Dodika.
Zbogom, ženo, ostaj zdravo,
odnio je šalu đavo,
Osjećam se kao tele,
branim Srpsku, tako vele!!