Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom presude “hrvatskoj šestorki” oglasio se i Zlatan Mijo Jelić

BiH

zlatan mijo jelic111

General HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić, bivši predsjednik NK Široki Brijeg, koji je pobjegao iz BiH nakon što je protiv njega Tužiteljstvo BiH 2015. podiglo optužnicu za ratne zločine, kaže da je “hrvatska šestorka” od svih vlasti bila prepuštena sama sebi.

– Sve su vlade od odlaska “šestorke” u Haag površno ovo shvatile, nisu se ozbiljno niti institucionalno angažirale. Ovi ljudi bili su prepušteni sami svojim odbranama. Nama svjedocima, koji smo privatno išli, bez gotovo ikakve institucionalne pomoći, bez ikakvih priprema od institucija koje su nam trebale pomoći da se dokažu činjenice, bilo je dovoljno da sudu damo dovoljno činjenica, dokaza i dokumenata da je ta presuda morala biti oslobađajuća, rekao je Jelić za Novu TV.

Odbjegli hrvatski general se tereti da je, kao zapovjednik 1. djelatne bojne Vojne policije HVO-a, te 1. lakojurišne bojne Vojne policije, od maja 1993. do marta 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije BiH i HVO-a i ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinitelja.

Prema navodima iz optužnice Tužiteljstva BiH, Zlatan Mijo Jelić je naređivao zapovjedniku logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih jedinica HVO-a izvode zatvorenike i dovode na prinudne radove na prvu borbenu liniju između Armije BiH i HVO-a na raznim lokacijama u i oko Mostara.

Jelić se tereti da je znao u kakvim se uslovima obavljaju ti radovi i izlagao zatvorenike riziku da budu ubijeni, ranjeni ili izloženi svirepom i nehumanom tretmanu.

Prema podacima Tužiteljstva BiH, oko 188 zatvorenika je bilo ranjeno, oko 50 poginulo, dok je oko 40 zatvorenika bilo fizički zlostavljano od pripadnika Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Zlatan Mijo Jelić je, piše u optužnici, radio u dogovoru s Miljenkom Lasićem, zapovjednikom Operativne zone Jugoistočna Hercegovina, Stankom Božićem, upravnikom logora Heliodrom, Ilijom Vrljićem, zapovjednikom 2. brigade HVO-a, te Miletom Puljićem, zapovjednikom Druge bojne 2. brigade HVO-a.

Sud BiH je optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića potvrdio početkom januara 2015, ali suđenje ni do danas nije počelo, budući da je odbjegli general HVO-a ranije pobjegao u Hrvatsku.

Nakon što je predsjedavajući Žalbenog vijeća Carmel Agius odbacio žalbu i potvrdio prvostepenu presudu od 20 godina zatvora, Praljak je uzviknuo: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijeporom odbacujem ovakvu presudu”, nakon čega je izvadio bočicu i popio njen sadržaj.

Agius je zatražio prekid suđenja i spuštanje zastora.

Žalbeno vijeće MKSJ je prethodno danas potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora Jadranku Prliću, bivšem predsjedniku HVO-a i vlade tzv. HR HB. Potvrđena je i kazna od 20 godina zatvora za Brunu Stojića, bivšeg načelnika odjela odbrane sastavnica oružanih snaga HR HB.

Izricanje konačne presude očekuju još Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, koji nije prisutan u sudnici.