Povodom presude Mladiću oglasili se iz ministarstva vanjskih poslova Rusije

mladic

“Presuda komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavak je politizovane linije rada Haškog tribunala, zasnovane na antisrpskom tumačenju događaja devedesetih godina prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije”, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je naglasila da takva politika ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnih principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine, već svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu.

“Objektivno govoreći Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine, štaviše selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život”, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da je, slijedeći Haški tribunal, istu stvar načinio i Sud BiH, koji nije uvidio zločine Nasera Orića, čiji su borci iz Srebrenice između 1992. i 1994. godine napadali srpske civile.

“Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića da je osoblje UN držao kao taoce iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Jugoslavije”, naglasila je Zaharova, prenosi “Sputnjik”.

Ona je dodala da je u tim napadima poginulo mnoštvo civila i djece, a da niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao.

“Iako se Tribunal do kraja godine gasi, mi računamo na to da će svi mehanizmi, povodom nastavka procesa Mladiću, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, profesionalni i bez predsrasuda, što je neophodno kako bi se očuvao mir na Balkanu”, zaključila je Zaharova.

Haški tribunal osudio je juče Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.