Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Pozivamo ovu grupu da dođu u Vladu i da pregovaramo

novalic

Protesti više stotina demobilisanih boraca koji traju od jutros već 12 sati blokiraju saobraćajnice, a putnici koji su putovali ili se vraćali iz Zenice, Tuzle, Sarajeva ili Mostara, ostali su zaglavljeniu kolonama. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao kako će vlast pozvati organe reda da omoguće slobodu kretanja.

“Ukoliko protivzakonita blokada bude nastavljena, a zabranjeno je onemogućavati kretanje građana i privredne aktivnosti, mi ćemo pozvati organe reda da građanima Federacije omoguće slobodu kretanja. Pozivamo ovu grupu da dođu u Vladu i da pregovaramo. Imamo mogućnosti koje imamo, dalje ne možemo, ali ima prostora da se ovo rješava”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je rekao da nakon 11 milijardi KM koliko je potrošeno na boračku populaciju Federacija BiH u finansijskom smislu ne može više. Optužio je organizatore protesta, a ne zna ko su oni, da su postavili visoke zahtjeve kako ih Federacija ne bi mogla izvršiti.

“To dovodi do haosa”, rekao je federalni premijer.

Premijer je rekao da je njegova Vlada donijela registar boračke populacije, što je stalno bio jedan od zahtjeva boraca, pa i sada se taj razlog navodi povod za blokadu puteva.

“Registar boraca je usvojen. Oni traže da je javno objavi, ali to ne možemo zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka”, rekao je Novalić.

Istaknuo je kako se sa svih razina vlasti godišnje za boračku populaciju ukupno izdvaja 650 miliona maraka te da Federacija BiH ne može izdvojiti više od toga.

Komentirajući zahtjeve prosvjednika, Novalić je kazao kako bi cijeli federalni budžet bio potreban samo za podmirivanje boračkog dodatka čije uvođenje traže demobilisani borci.

Ponovio je kako je federalna vlada uvijek otvorena za dijalog te da se iz sadašnje situacije može izaći samo razgovorima i pregovorima.