Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zahvalio se policajcima

Povodom sigurnosne situacije u KS napokon se oglasio i premijer UK

nihad uk
FOTO: Vlada KS
Nihad Uk

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu Skupštine na temu sigurnosti koja će biti održana 29. marta 2024. godine

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, povodom aktuelne sigurnosne situacije u KS, poručio je građankama i građanima da je primarno opredjeljenje Vlade KS sigurnost građana.

– Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ – rekao je Uk.

Dodao je da, po onome kako su ga izvijestili ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo.

Javno se zahvalio policajcima

Uk je istakao da je prisustvo policijskih snaga na terenu pojačano, a da njihova odlučnost da održe mir i sigurnost u kantonu ostaje neupitna.

– Ovo je prilika da se javno zahvalim policajcima koji intenzivno rade na rasvjetljavaju zločina. Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u Kantonu Sarajevo vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent – naveo je Uk.

Podsjetio je da je Vlada KS u proteklom periodu kadrovski i materijalno ojačala policiju, najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, te novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama.

– Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama. Bezbjednost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica. Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju. Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno – kazao je Uk.

Potcrtao je da je važno da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unaprjeđenju, stoga je pozvao sve da prevaziđu političke razlike i da zajednički rade na rješavanju problema koje očito imamo.

– Bezbjednost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali. Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove – poručio je Uk, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Zakazana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o stanju sigurnosti

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu Skupštine na temu sigurnosti koja će biti održana 29. marta 2024. godine.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević upoznali su članove Kolegija o aktuelnim događanjima i poduzetim mjerama u dijelu stanja sigurnosti i javnog reda i mira. Takođe, danas su predočene i informacije o realizaciji zaključaka s posljednje održane tematske sjednice na temu sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Kako MUP i Uprava policije nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta, Kolegij je zatražio od svih relevenatnih organa i institucija da najkasnije u narednih sedma dana dostave cjelovite informacije o svojim aktivnostima, i to prema smjernicama i uputama koje je utvrdio Kolegij.

Kako bi se izbjegla manipulacija poluinfomacijama, u cilju sveobuhvatnog sagledavanja stanja sigurnosti, takve informacije prema Skupštini Kantona trebaju uputiti, pored MUP-a i Uprave policije, i Kantonalno tužilaštvo, Općinski i Kantonalni sud, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti, Komisija za sigurnost SKS, te ministarstava iz resora osnovnog i visokog obrazovanja, pravde i uprave, saobraćaja i socijalne politike.

Kako je naglašeno, dostavljene informacije trebaju sadržavati i prijedloge aktivnosti i mjere kojima bi se prevenirale i otklonile sigurnosne prijetnje ili rizici na javni red i mir, a koji su u domenu njihove nadležnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.