BiH

FBiH

Povoljna epidemiološka situacija, uskoro otvaranje tržnih centara

26/05/2020

Peršić je najavio da bi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ove sedmice Federalnom štabu civilne zaštite trebao preporučiti početak treće faze ublažavanja restriktivnih mjera

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva kazao je u utorak da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH i dalje pozitivna te da su u protekla 24 sata potvrđena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

“U protekla 24 sata u FBiH testirano je 339 uzoraka od čega su tri nova pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. Do sada u FBiH testirano je ukupno 34.941 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 1.025 osoba“, kazao je Peršić i dodao:

“Zaključno sa današnjim danom oporavljeno je 914 pacijenata, što znači da trenutno imamo aktivna 73 slučaja u FBiH. Već izvjesno vrijeme ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38.“

Peršić je uprkos činjenici da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća upozorio građane FBiH da se i dalje moraju pridržavati osnovnih mjera lične zaštite od koronavirusa. Najavio je i mogućnost pojave drugog vala epidemije.

“Prema epidemiološkim procjenama zapravo mali procenat ljudi je bio u kontaktu sa ovi virusom, što znači da je i dalje veliki broj naših građana u riziku za infekciju. Mi ćemo novih slučajeva na COVID-19 imati i u narednom periodu, a realno je očekivati da će biti i drugi val epidemije. Zato i dalje insistiramo i pozivamo na opreznost. Insistiramo na pridržavanju ličnih mjera zaštite. Također, svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju i to je nešto što ćemo nastaviti sasvim sigurno i jedan duži period koji je pred nama“, rekao je Peršić.

Upozorio je da se u javnosti iznose razne pretpostavke vezane za pandemiju koronavirusa te da ne treba špekulisati o tome šta će se dešavati u slučaju drugog vala. Naglasio je da će se eventualne nove mjere i preporuke donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Peršić je najavio da bi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva ove sedmice Federalnom štabu civilne zaštite trebao preporučiti početak treće faze ublažavanja restriktivnih mjera.

“Krajem ovog mjeseca predstoji ta treća faza, koja obuhvata i tržne centre. Naravno, konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite. Očekujemo da će ove sedmice biti sjednica FŠCZ-a i prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli i rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko-epidemioloških mjera“, zaključio je Peršić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.