BiH

zeničko-dobojski kanton

Povratak učenika u škole zavisi od razvoja epidemiološke situacije

14/04/2021

Epidemiološka slika je još uvijek nepovoljna, ali broj novooboljelih učenika i nastavnika opada

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić izjavio je da odluka o povratku učenika u školske klupe, koji trenutno pohađaju online nastavu, zavisi od toga kako će se razvijati epidemiološka situacija u ovom kantonu.

Epidemiološka slika je još uvijek nepovoljna, ali broj novooboljelih učenika i nastavnika opada.

U prethodnih sedam dana, zaključno s 13. aprilom, u osnovnim i srednjim školama bilo je 13 oboljelih učenika, 21 nastavnik i šest ostalih radnika, dok je sedmicu ranije koronavirus potvrđen kod 18 učenika, 32 nastavnika i osam ostalih radnika.

– Situacija je još uvijek nepovoljna, tako da sve osnovne i srednje škole i dalje rade po online modelu. Tokom ove sedmice mi ćemo ponovo, u skladu sa ovlaštenjem koje nam je dala Vlada ZDK-a, razmotriti situaciju i u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva eventualno mijenjati odluku – rekao je Kozlić.

Naveo je da ovo ministarstvo čeka odgovor Kriznog štaba na zahtjev da prosvjetni radnici budu prioritet za vakcinisanje, što je usaglašeno s prosvjetnim sindikatima.

– Radi se o oko 5.500 zaposlenih u obrazovanju, što je velik broj i to će svakako zavisiti od priliva vakcina u ZDK. Naš stav je da svi u obrazovnom sektoru moraju biti u vrhu prioriteta za vakcinaciju – rekao je Kozlić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.