Požar kod Goražda stavljen pod kontrolu

Požar kod Goražda stavljen pod kontrolu

Požar koji je juče oko 12 sati buknuo u blizini mjesta Berič kod Goražda lokalizovan je danas zajedničkim djelovanjem helikoptera OSBiH iz zraka, te pripadnika Oružanih snaga, Civilne zaštite, vatrogasaca, radnika JP „Bosansko – podrinjske šume“ i stanovnika ovog dijela opštine Goražde.

Posada helikoptera, koji je po pozivu goraždanske Civilne zaštite i Operativnog centra Ministarstva sigurnosti BiH djelovala na ovom području, vatru je zaustavila nakon sedam preleta i ispuštanjem oko 7,5 tona vode.

Kako je za Anadolu Agency (AA) izjavio predsjednik Mjesne zajednice Berič, Hamed Drakovac, učesnici akcije gašenja na terenu saniraju ostatke požara i sijeku zapaljeno drveće, dok će mještani pratiti da se vatra tokom noći ponovo ne rasplamsa.

Požar kod Goražda stavljen pod kontrolu

„Vatra je prijetila naselju Berič i mjesnoj ambulanti, a požar je prošao od lokalnog puta za Berič, prošao voćnjacima i livadama i došao do borove šume na brdu Bučje. Od Beriča smo se branili tako što je pravljena protuvatra, ovdje je bilo blizu dva objekta, ali zahvaljujući helikopteru sad je to sve pod kontrolom. Požar je potpaljen na srpskom groblju kod ceste za Berič, nakon što je neko zapalio svijeću i ostavio“, rekao je Drakovac.

U helikopteru OS BiH jutros je bio i načelnik Opštine Goražde i komandant Opštinskog štaba Civilne zaštite Muhamed Ramović, koji je rekao da je gašenje požara otežavala činjenica da se on istovremeno rasplamsao na više lokacija.

Ramović je naglasio da je vatra ugašena nadljudskim naporima.

“Situacija je bila izuzetno teška jer se zbog vjetra požar ponovo pokrenuo i obuhvatio oko 40 dunuma zemlje. Zaista smo bili jako zabrinuti, jer nam je zadnji krak požara krenuo prema ambulanti i naselju Berič. Na tom dijelu su bile raspoređene naše jedinice, a upomoć su nam pritekli stanovnici Beriča, uposlenici JP „Bosansko-podrinjske šume“, Kantonalna civilna zaštita, Federalni štab civilne zaštite kao i Oružane snage BiH. Naše informacije govore da je požar krenuo od groblja Brekovina na putu Mravinjac – Berič, a prema našim saznanjima na tom mjestu je boravila porodica koja je obilazila groblje i zapalila svijeću. Nanesena je velika materijalna šteta, naš najveći prioritet je bio da spasimo naselje Berič i zaustavimo požar, u čemu smo i uspjeli i najvažnije od svega je da nismo imali ljudskih žrtava”, izjavio je Ramović.

Iz Opštine Goražde obavještavaju da su dan ranije ugašeni i požari u mjesnoj zajednici Orahovice, na prostoru od Žilića prema Rudoj Glavi, te u naselju Ilovača, gdje je izgorjela jedna koliba i štala.

„Sva tri požara uzrokovao je ljudski faktor“, precizirao je Ramović, uz apel građanima da vode računa o sigurnosti ljudi i materijalnih dobara.