BiH

borba s vatrom

Vatra se približila kućama: Ovo su prizori s Blidinja, štete su ogromnih razmjera

23/07/2022
Foto: Facebook

"Ovo je zaista šteta ogromnih razmjera"

Požar na području planine Čvrsnice u Parku prirode Blidinje došao je blizu stambenih objekata i stanje nije dobro – kazao je Feni Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

– Požar se širi uprkos tomu što su jučer u gašenju pomagali helikopteri Oružanih snaga BiH i Republike Srpske, kao i kanader u dva navrata iz Republike Hrvatske. Požar se sada nalazi u blizini stambenih objekata – dodao je on.

Istaknuo je kako su jutros u pomoć pristigli vatrogasci iz susjednih općina i Kantona Sarajevo, kao i helikopter Oružanih snaga BiH.

– Nadam se da ćemo sa svim raspoloživim snagama uspjeti zaustaviti požar. Vatrogasci su aktivni cijelo vrijeme, to je uistinu težak posao. Imamo vatrogasni put, sada se približio požar pa će možda biti lakše gasiti. Do sada su naši vatrogasci morali ispužiti crijevo i do 500 metara, pa i kilometar da bi mogli gasiti – naveo je Martinović.

Izrazio je nadu kako će uz pomoć vatrogasaca iz svih krajeva uspjeti sačuvati stambene objekte, ali i ovu neprocjenjivu prirodnu vrijednost.

– Ovo je zaista šteta ogromnih razmjera – podvukao je uz naglasak kako je stalno upućen poziv za pomoć iz zraka.

– Samo je pitanje kada su u mogućnosti doći Oružane snage BiH, Helikopterski servis Republike Srpske i kanader iz Hrvatske. Jučer su bili svi. Jutros je ovdje bio helikopter OS BiH. Nadamo se da će i danas doći kanader, ali još nemamo informaciju – rekao je direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Požar u kanjonu Neretve i dalje aktivan

Požar u kanjonu Neretve u Konjicu i dalje je aktivan na nepristupačnom terenu, saopćila je Federalna uprava civilne zaštite.

Vatrogasna jedinica Konjica imala je intervencije na gašenju požara u petak od 17, 25 do 19, 25 sati na Boračkom jezeru, gdje je gorjela šuma.

Prema procjeni Huseina Hodžića iz Civilne zaštite Konjic, nema potrebe za angažiranjem helikoptera Oružanih snaga BiH.

Na području Mostara vatrogasci su imali intervenciju na gašenju požara u vremenu od 15, 40 do 18, 35 sati na Buni, gdje je gorjela trava i nisko raslinje i na Ortiješu gdje je gorjela trava. Također, imali su intervenciju u 22, 30 sati, kao ispomoć u gašenju požara na Blidinju.

Vatrogasci na području Čapljine su intervenirali na gašenju požara u mjestima Višići, Klepci, Dračevu i Potkosi, gdje je gorjela trava, nisko raslinje i otpad, navodi se u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.