Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požar na planini Čvrsnici u blizini Jablanice i dalje aktivan

BiH

Pozar_Jablanica

Požar na planini Čvrsnici u blizini Jablanice i dalje je aktivan a po riječima glasnogovornice Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majde Kovač, uočava se na nekoliko mjesta i spustio se do jedne kuće na oko 200 metara.

Požarom je zahvaćena velika površina, gori borova šuma i veća je koncentracija dima nego prethodnih dana, ali, Kovač je za Fenu kazala da je zbog eksplozija koje su se sinoć čule obustavljen i zahtjev za angažiranjem helikoptera Oružanih snaga BiH kako ne bi bila ugrožena sigurnost pilota i letjelice.

Zahtjev za angažiranje helikoptera OS BiH koji bi pružio podršku gaseći požar iz zraka, poslan je u utorak, ali, pojasnila je ona, iako je nakon remonta osposobljen ne može poletiti zbog eksplozija na požarištu.

Kazala je da je će na teren izaći Tim za uklanjanje neeksplodiranih sredstava iz Mostara, kako bi provjerili da li postoje registrirana minska polja, onoliko koliko su oni u mogućnosti da to učine.

– Nema registriranih minskih polja, ali vjerovatno ima neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata – kazala je Kovač i dodala da će više informacija imati tek kada Tim završi provjeru.

Kovač je rekla da su vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica na terenu i trenutno mogu držati požar pod kontrolom, ali ako se bude širio, osim pomoći Oružanih snaga BiH iz zraka helikopterom, oni će vjerovatno zatražiti i dodatnu pomoć drugih vatrogasaca iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.