Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dejstvuje i helikopter

Požar na Romaniji još uvijek nije stavljen pod kontrolu

Srn2019-10-28_1428963_0 (1)

U gašenju požara učestvuju pripadnici Šumskog gazdinstva “Jahorina”, gazdinstvo “Romanija” sa Sokoca, dvije ekipe vatrogasaca koje snabdijevaju vodom i ekipa koja učestvuje u gašenju požara

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin rekao je Srni da u gašenju požara na Romaniji učestvuje dovoljan broj ljudi, da se nada da će u toku dana biti stavljen pod kontrolu i da neće biti širenja vatre.

On kaže da se požar smanjuje kada dejstvuje helikopter republičkog Helikopterskog servisa, kao i da je vidljivost zbog dima smanjena i da je teren nepristupačan.

Vukadin je pojasnio da se na nekim dijelovima mora čekati da gori od 500 metara do kilometar, kako bi tek onda ljudi mogli prići da gase.

Rukovodilac Službe civilne zaštite opštine Pale Dragan Elek rekao je Srni da helikopter republičkog Helikopterskog servisa angažovan na gašenju požara na Romaniji i daje dobre rezultate.

Elek je naveo da helikopter neprekidno radi od jutros, da svakih deset minuta istrese po hiljadu litara vode, osim kada je smjena posade.

“Pratićemo situaciju, ne vjerujem da ćemo danas završiti”, rekao je Elek i dodao da je na terenu oko 60 ljudi, a pomažu i mještani.

Elek je naglasio da se na terenu mora dežurati sve dok ne padne jaka kiša, “jer ima podzemnih vatri”.

“Večeras ćemo imati više informacija i dogovarati plan za sutra”, naveo je Elek.

U gašenju požara učestvuju pripadnici Šumskog gazdinstva “Jahorina”, gazdinstvo “Romanija” sa Sokoca, dvije ekipe vatrogasaca koje snabdijevaju vodom i ekipa koja učestvuje u gašenju požara.

Požar, koji je izbio u srijedu, 23. oktobra, zahvatio je 10 hektara šume na Romaniji iznad Majdana, na području opštine Pale, a prijeti da stjenovitim dijelom pređe u opštinu Sokolac.