Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eko akcija

Požar prijeti da uništi Plesu, lokalitet sa najviše endemskih vrsta u BiH

236152934_10157700486236741_2338631472016452849_n

“Ako već jutros helikopteri ne budu gasili požar, izgorjeće Plasa, lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini”, upozorili su iz Eko akcije

Prema jutrošnjim satelitskim snimcima sa European Forest Fire Information System (EFFIS), požar koji je prije dva dana izbio kod restorana Komadinovo vrelo se dramatično proširio.

Kako poručuju iz Eko akcije, postoji mogućnost da bude potpuno uništen lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini.

“Ako već jutros helikopteri ne budu gasili požar, izgorjeće Plasa, lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini”, upozorili su iz Eko akcije.

Podsjetimo, Prema informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) požari su u petak ujutro i dalje aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje od Čapljine jučer je izgorjela kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine, a uslijed požara čulo se i par eksplozija, stoji u izvještaju.

Vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, u općini Jablanica, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Također su sinoć uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi pa je požar u tom dijelu i dalje aktivan, navodi se.

Usljed jakog vjetra tokom četvrtka, u 15:00 sati, došlo je do proširenja požara i u općini Stolac, ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta.

Gorjela je trava, nisko i visoko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na navedenim lokacijama.

Na ispomoći jučer su bili pripadnici PVP Čapljina s jednim vozilom i tri vatrogasca. Trenutno je požar i dalje aktivan, ali ne prijeti naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.