RMU “Banovići”

Požar u jami Omazići još nije ugašen: “Dnevno gubimo više od 150 hiljada KM”

Rudari_Rudar_Rudnik_Banovici_AA02

Dok se sa više strana špekuliše o mogućem uzroku, tačne informacije će biti poznate tek nakon lokalizacije požara i omogućavanja pristupa mjestu nastanka

Sedam dana nakon izbijanja požara u jami Rudnika mrkog uglja u Banovićima, požar još nije lokalizovan. Pripadnici čete za spašavanje morali su poduzeti druge mjere.

Požar u jami Omazići se proširio, zbog čega su pripadnici Čete bili prinuđeni pristupiti izolaciji i potapanju prostora, kako ne bi došlo do ugrožavanja života ljudi. Trenutno se prati gasno stanje, potvrdio je za BHRT rukovodilac Čete rudarskog spašavanja.

– U početnim satima smo pokušavali da iskoristimo sve moguće aktivne metode da bismo ga ugasili. Međutim, pošto je došlo u jednom dijelu do obrušavanja, morali smo da promijenimo način. Nismo mogli dalje da napredujemo fizički, istakao je rukovodilac Čete rudarskog spasavanja RMU “Banovići” Hasan Sejdinović.

– Može se zaključiti da je požar nastao na gumenom transporteru na pogonu, da je uzrok paljenja najvjerovatnije pregrijavanje nekih od mašinskih elemenata na konstrukciji trakastog transportera, kazao je federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović.

– Dajemo podršku i sudskim organima, istražnim. Moramo dobiti tačan nalaz onoga što se desilo i temeljem toga ćemo da se odredimo, saopštio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Dok se sa više strana špekuliše o mogućem uzroku, tačne informacije će biti poznate tek nakon lokalizacije požara i omogućavanja pristupa mjestu nastanka. Direktor za BHRT potvrđuje da je u proizvodnji u toj jami oko 673 radnika i nijedan neće ostati bez posla. Dio rudara je na korištenju dijela godišnjeg odmora.

– Jedan dio će biti vjerovatno raspoređen na druge radne jedinice, površinsku eksploataciju ili separaciju, tako da nije upitno nijedno radno mjesto, rekao je direktor RMU “Banovići” Fadil Kudumović.

Navodi i da nijedna mašina nije upitna. No, štete su neizbježne.

– Sama šteta da mi ne radimo, dnevno gubimo vjerovatno nekih 150 do 200 hiljada maraka. Kada je riječ o samoj proizvodnji, planirane količine ćemo mi nadoknaditi sa površinskih kopova, tako da nije upitno snabdijevanje, istakao je Kudumović.

Kudumović navodi da postoje sumnje čak i na mogućnost podmetanja požara, zbog čega će tražiti od svih relevantnih institucija učešće u istrazi.