vatrogasci na terenu

Požar u Tomislavgradu ugrozio porodične kuće, gori i u Stocu

pozar-dron

Uprkos tome što su u nedjelju popodne intervenisala dva kanadera iz Hrvatske, požar još uvijek nije pod kontrolom

Požar kod Tomislavgrada prijeti porodičnim kućama, potvrdili su iz Profesionalne vatrogasne stanice Tomislavgrada za Bljesak.info.

“Kuće na lokaciji između Drmića staja i mjesu Ćurići i Čobanovići su odbranjene, no sad se vatra spušta dalje, ponovno su kuće na udaru”, rečeno je iz vatrogasne stanice.

Uprkos tome što su u nedjelju popodne intervenisala dva kanadera iz Hrvatske, požar još uvijek nije pod kontrolom te je danas zatražena pomoć i dodatnih vatrogasnih jedinica kao i ponovna aktivacija kanadera iz susjedne Hrvatske.

“Poslali smo ponovno zahtjev za pomoć gašenja kanadera iz Hrvatse a zatražili smo pomoć vatrogasaca iz Posušja, Livna, DVD Lištani”, rekli su iz PVP Tomislavgrad.

Trenutno su na terenu sve raspoložive jedinece ove jedinice, devet vatrogasaca i četiri vozila. Uz travu i nisko raslinje gori i borova šuma.

Prema najnovijim informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i dalje je aktivan požar na području općine Stolac, i to na lokaciji Stolovi-Crnoglav.

Požar, koji je izbio 6. augusta, proširio se prema naseljenim mjestima Zaušje, Stupišta i Podosoje. Gase ga vatrogasci i lokalno stanovništvo.

Također, jutros u 07.00 sati izbio je požar na Rivinama, gdje gori trava i nisko raslinje.

Požar u općini Neum, kod sela Zelenikovac i Hutova je ugašen, kao i požar na platou gornjeg Hrasna koji se širio prema kućama u selima Podkula i Dašnica. Vatrogasci su još na terenu i rade na saniranju požarišta.

Nisko raslinje, trava i otpad gorjeli su tokom jučerašnjeg dana i u Mostaru, Čapljini, Čitluku i Konjicu, dok je u općini Rama, u Ripcima, gorjela šuma. Svi požari su lokalizirani.