Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požar u Trebinju se širi, potrebni kanaderi iz inostranstva

pozar-trebinje2

Šef odsjeka za Civilnu zaštitu opštine Trebinje Nenad Šarenac izjavio je za Anadolu Agency (AA) da već četvrti dan traje vatrena stihija oko Trebinja i da je požar ugrozio desetak sela.

“Vatra se u ovim momentima širi i uzima sve veće razmjere. Angažovali smo sve vatrogasce, kao i vatrogasne ekipe iz Ljubinja i Bileće. Danas su nam u pomoć pritekle i Oružane snage BiH pri gašenju požara, koji širi vjetar na jugu zemlje. Odmah su reagovale nakon poziva trebinjskih vatrogasaca. Obećali su nam da će poslati i helikopter, ali mislim da će on biti angažovan tek sutra ujutro”, kazao je Šarenac.

Istakao je da je požar zahvatio trebinjska brda, te da u gašenju zasad učestvuje 50-60 ljudi koji su konstantno na terenu.

“Vatrosaci čine sve kako ne bi dozvolili da se vatra približi kućama na 50 do 100 metara. Ali, problem je u tome što se zbog velikih vrućina vatra stalno širi”, rekao je Šarenac.

Napominje kako bi požar mogao zahvatiti i područje koje pripada opštini Ljubinje.

“Vatrena stihija je prelazi granice Bosne i Hercegovine, ali postoji mogućnost da zahvati i teritorij Ljubinja. Postoji mogućnost da se, ako bude potrebe, zatraži i kanader iz neke od susjednih zemalja”, rekao je Šarenac.