Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno iz fucz-a

Požari u Hercegovani: Vatra prijeti kućama i privrednim objektima, zatražena pomoć helikoptera

pozari

U gašenju ovog požara jučer su u popodnevnim satima učestvovala dva kanadera protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske

Ministarstvu sigurnosti BiH upućena su dva zahtjeva za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara i to na području općina Tomislavgrad i Stolac, kazala je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata, prema informacijama koje su stigle u Federalni operativni centar iz kantonalnih uprava civilnih zaštita, dva su aktivna požara trenutno u Kantonu 10, u općini Tomislavgrad, gdje je požar velikih razmjera na području Roška Polja, Zidina, Korita i Gornja Brišnika.

Kovač navdi da požar prijeti porodičnim kućama i privrednim objektima.

Požar kod Tomislavgrada i dalje je aktivan, a prijeti čak i porodičnim kućama, potvrdili su jutros iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad za Hercegovina.info.

“Požar je još uvijek aktivan. Jučer smo imali pomoć kanadera koji su u gašenju sudjelovali oko pet sati. Požar je aktivan oko Korita gdje ima dosta kuća i tu se donekle zaštitilo kuće. Ponovno ćemo poslati poziv za kanader. Trenutno se raspoređuju vatrogasci, šumari i mještani za daljnje gašenje. U gašenju je jučer sudjelovalo oko 500 ljudi. Pridružili su nam se mještani, šumari te vatrogasna društva iz Posušja, Livna i Kupresa”, rekli su iz PVP Tomislavgrad.

Snimci iz Dobrića govore o teškom stanju u selu, gore kuće, stanje kritično.

Po riječima Majde Kovač, na gašenju požara sudjeluju pripadnici Vatrogasnog društva Tomislavgrad, djelatnici šumarije Tomislavgrad i lokalno stanovništvo.

U gašenju ovog požara jučer su u popodnevnim satima učestvovala dva kanadera protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Kovač kaže da je aktivan požar i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U općini Stolac, požar koji je izbio 6. augusta na lokaciji Stolovi-Crnoglav, i dalje je aktivan. Požar se kreće prema naseljenim mjestima Zaušje, Stupišta i Podosoje, a na terenu su vatrogasci i lokalno stanovništvo koje gasi ovaj požar.

Dodaje da je u općini Neum, požar kod sela Zelenikovac i Hutova ugašen, a požar na platou Gornjeg Hrasna koji se širio prema kućama u selima Podkula i Dašnica je lokaliziran. Vatrogasci su na terenu i rade na saniranju požarišta.

U općini Prozor Rama, Vatrogasna jedinica te općine bila je na terenu u selu Ripci, gdje je gorjela šuma. I ovaj požar je lokalizovan i stavljen pod kontrolu.

Kovač ističe da je još nekoliko požara na području Federacije BiH, gdje gori nisko rastinje, trava, ali kuće nisu ugrožene.

– Na terenu su pripadnici civilne zaštite i vatrogasci. Ovi požari koji su aktivni gase se i pokušavaju staviti pod kontrolu – navela je Kovač.

Požar oko Roškoga Polja i dalje aktivan, od Hrvatske se ponovo traži pomoć

Požar koji je u subotu izbio na vrletima oko Roška Polja pored Tomislavgrada u nedjelju večer se ponovno rasplamsao oko naselja Drmića staje te se proširio prema Privali i Gornjem Brišniku.

Foto: Fena

Kako je za Fenu kazao zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mate Jurčević, tijekom noći od vatrene stihije u naselju Drmića staje vatrogasci su obranili imovinu i kuće lokalnog stanovništva te su intervenirali na mjestima koje se ponovno rasplamsavalo nakon jučerašnjeg gašenja kanadera, posebno oko Zidina i Korita.

Po riječima Jurčevića, aktivna su trenutno dva veća kraka požara gdje gori suha trava, nisko raslinje i grabova šuma prema Privali i Gornjem Brišniku.

Vatrogascima u gašenju vatre pomažu šumari i mještani ovih naselja, a veliki problem im zadaje vjetar te nepristupačan teren.

Ponovno je upućena zamolnica Vladi Republike Hrvatske za pomoć u kanaderima pri gašenju požara u Općini Tomislavgrad.

Cijeli ovaj opožareni kraj oko naselja u blizini Buškog jezera su tijekom jučerašnjeg dana ostala bez napajanja električnom energijom, a prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB, čiji su djelatnici tetenu, u ovom požaru izgorilo im je više od 50 drvenih stupova.