Poziv građanima Mostara da spriječe deložaciju porodice Šarić

kata saric

Udruga za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim osobama na području Mostara “Minores” uputila je putem Facebooka poziv građanima da se odazovu akciji sprječavanja deložacije porodice Kate Šarić koja je zakazana za 27. januar ove godine.

“Kao što je javnost vjerovatno već upoznata sa situacijom porodice Šarić koja bi zbog nevjerovatne bezobzirnosti našeg sistema mogla izgubiti krov nad glavom, pozivamo vas ovim putem na mirno okupljanje ispred njihove zgrade u Vukovarskoj 1, gdje ćemo na civiliziran i uljudan način dati do znanja nadležnim institucijama da Šarići nisu sami”, navodi se u pozivu te se ističe kako im nije cilj upirati prstom u nekoga ili nekoga osuđivati.

“Želimo jednostavno spriječiti da još jedna porodica završi na ulici. Ionako već imamo dovoljan broj beskućnika…”, navode iz Minioresa te napominju kako je okupljanje ispred zgrade u kojoj živi porodica Šarić predviđeno u 9 sati.

Facebook poziv da se odazovu akciji sprječavanje deložacije porodice Kate Šarić do srijede navečer prihvatilo je oko 300 osoba.

Kako su ranije navodili mediji, penzionerki iz Mostara Kati Šarić Općinski sud u Mostaru zbog duga od 8.000 maraka oduzeo je stan i odmah ga potom prodao na javnoj aukciji radnici tog suda.

Kata će, prema zaključku Općinskog suda Mostar biti izbačena, a u njen stan će useliti Vesna Milas, radnica tog suda koja je, tvrdi Kata, taj stan od 52 kvadratna metra kupila za 25.000 maraka.

– Kako to da je se sve dogodilo ovako munjevitom brzinom? Čujem i slušam da Općinski sud svoje sporove vodi godinama. Kako to da su ovako brzi u mome slučaju, da za svega 12 dana od odluke o zaplijeni prodaju moj stan svojoj uposlenici? Da nakon toga tako brzo narede ovu deložaciju? Zar im se toliko žuri da jednu penzionerku učine beskućnicom? Imaju li savjesti ili im je potpuno zamrla? – zapitala se Kata Šarić u jednom od intervjua koje je dala mostarskom Dnevnom listu.

Ona je pojasnila kako je njen suprug Bariša prije 15 godina tužio Mehmeda Mušića iz Drežnice jer mu je preko posjeda postavio asfaltni put do svoga imanja. Na koncu petnaestogodišnjeg spora je presuđeno da Mušić mora ukloniti put s tim da mu Bariša treba isplatiti dio troškova koje je on u asfaltiranje uložio. Mušiću je sudskom odlukom trebalo platiti 4.400 maraka.

U međuvremenu je Bariša umro, a brojka se popela na iznos od 8.500 maraka. Udovica Kata je posudila novce od bliže porodice i s kćerkom Stanom otišla s kuvertom u kojoj se nalazilo 4.400 maraka u Općinski sud Mostar kako bi platila glavnicu troškova. Tamo su joj kazali da ode u advokatski ured koji je u sporu zastupao Mehmeda Mušića.

– Mušićevi advokati su mi tada kazali kako iznos koji sam donijela nije dovoljan i da moram skupiti okruglo 11.000 maraka. Bila sam šokirana. Jedva smo skupili i tih četiri i nešto. Napustila sam njegov ured i otišla kući da smislimo šta i kako dalje. Nisam ni u snu sanjala da ćemo ostati bez stana – kazala je Stana, Katina kći.

Upravo se taj scenarij i ostvario. Stana kaže da im je iz Općinskog suda savjetovano da sa cijelom stvari malo pričekaju. Ubrzo je došlo do zaplijene stana koji je Sud nakon 12 dana prodao svojoj radnici Vesni Milas.

Kako su ranije objavili mediji, kasnije je Kata doznala da je i 300 maraka, a ne 4.000 i nešto koliko je nudila, bilo dovoljno uplatiti kako joj stan nikada i niko ne bi mogao oduzeti.

U međuvremenu je Ustavnom sudu BiH poslana zamolba za usvajanje privremene mjere kojom bi se do konačne presude odgodilo rješenje o deložaciji.

Kati Šarić i njenoj porodici u ovom slučaju pomažu advokati i to bez ikakve naknade. Nadaju se kako će suci Ustavnog suda BiH poništiti sve odluke donesene na Općinskom sudu Mostar čime bi se cijeli spor vratio na početak.