Poziv na besplatnu rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju

djeca s posebnim potrebama opcina centar3

Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2015. godinu Organizaciji Hope'87 izdvojila 6.000 KM za implementaciju projekta “Medicinska podrška djeci sa posebnim potrebama općine Centar u svrhu poboljšanja razvoja njihove funkcionalne i fizičke osposobljenosti”.

Projekt pruža besplatne usluge rehabilitacije djece sa poteškoćama u razvoju sa područja Centra, što obuhvata fizikalnu terapiju i opće ambulantne medicinske usluge.

[pull_quote_right]UNESCO-ve analize pokazale su da se čak deset posto djece rađa sa nekim psihofizičkim teškoćama ili se to pak stiče u toku života[/pull_quote_right]

Program fizikalnih terapija je koncipiran tako da svako dijete ima svoj termin u trajanju od 50 minuta i to dva puta sedmično.

Prema riječima medicinske sestre Ljiljane Alimajstorović, u prvoj grupi je bilo sedmero djece, a 12. augusta će biti obavljeni kontrolni pregledi.

Istakla je da je cilj da se što prije počne sa drugom grupom, ali još nema dovoljan broj kandidata.

– Imamo sve aparate za fizikalnu terapiju, osim bazena, imamo sve aparate i sva sredstva za okupacionu terapiju, pogotovo koja se provodi kod djece s poteškoćama u razvoju. Također, imamo termine da pacijenti ne čekaju, adekvatan, čist i uređen prostor i jedino što nam je problem je manji odziv djece – kazala je Alimajstorović.

djeca s posebnim potrebama opcina centar2 djeca s posebnim potrebama opcina centar1

Pozvala je sve zainteresirane porodice djece sa razvojnim poteškoćama sa područja općine Centar da se prijave za usluge besplatne medicinske rehabilitacije na kontakt telefone 033 445 181 i 061 481 477.

UNESCO-ve analize pokazale su da se čak deset posto djece rađa sa nekim psihofizičkim teškoćama ili se to pak stiče u toku života.

Ovaj prilično veliki postotak bio je dovoljan poticaj za Općinu Centar da se kao lokalna zajednica uključi u rješavanje ovog problema, stoga je Općina osobe s invaliditetom i djecu sa razvojnim poteškoćama stavila u fokus svojih aktivnosti.