Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici parlamentarnih stranaka

Poznat datum održavanja konstitutivne sjednice Narodne skupštine RS

parlamentarne stranke RS

Na sastanku je usvojen prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u jedanaestom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na današnjem sastanku zakazali su za utorak, 15. novembra, konstitutivnu sjednicu novog, jedanaestog saziva, s početkom u 12 sati.

Predstavnici SNSD, SDS, PDP, SP, DEMOS, US, Za pravdu i red, DNS, NPS, SPS i Pokreta za državu u NSRS odlučili su da, u skladu s Poslovnikom Narodne skupštine, prvom sjednicom, do izbora novog predsjednika, predsjedava najstariji narodni poslanik Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i tri najmlađa narodna poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Na sastanku je usvojen prijedlog dnevnog reda sjednice na kojem je konstituiranje radnog predsjedništva; izbor Komisije za izbor i imenovanje; razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika; polaganje svečane zakletve narodnih poslanika te izbor predsjednika NSRS.

Također je predviđeno i razmatranje Prijedloga odluke o broju potpredsjednikā NSRS; izbor potpredsjednika NSRS; imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara.

Predloženi dnevni red predviđa i polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz RS; Polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednikā RS; kao i pokretanje inicijative za izbor delegata iz ovog entiteta u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Na sastanku je usvojen prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u jedanaestom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika. Takođe, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće Naroda RS.

Utvrđen je broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama – saopćeno je iz NSRS.