BiH

Alen Paradžik

Poznat identitet deminera iz BiH koji je poginuo u Jemenu

21/01/2019

Godinama se bavio deminerskim poslom, a smrt je za dlaku izbjegao 2006. godine u Libanu

Deminer iz Bosne i Hercegovine koji je poginuo u Jemenu, je Damir Paradžik iz Goražda, rođen 1969. godine, objavio je MASAM Project uz saučešće porodici.

Godinama se bavio deminerskim poslom, a smrt je za dlaku izbjegao 2006. godine u Libanu, kad je ranjen spašavajući britanskog kolegu, za šta ga je bronzanom medaljom nagradila britanska princeza Aleksandra.

Petorica pirotehničara koja su radila na deminiranju poginula su u eksploziji koja se za vikend dogodila u Jemenu, javlja novinska agencija AFP, pozivajući se na saopćenje pirotehničarske kompanije iz Saudijske Arabije “KSrelief” – Centra Kralja Salmana za humanitarnu pomoć – koja je radnike uputila na teren.

do eksplozije je došlo dok su pirotehničari u provinciji Marib prevozili neeksplodirane naprave na uništenje.

Jemen je, podsjeća AFP, već godinama razoren ratom koji Ujedinjeni narodi zovu najvećom humanitarnom krizom na svijetu. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da je od 2015., kada je koalicija predvođena Saudijcima krenula u akciju potpore jemenskoj vladi protiv hutskih pobunjenika, poginulo više od deset hiljada stanovnika Jemena.

Udruženja za ljudska prava upozoravaju kako su potencijalni ratni zločini počinjeni na obje strane, Huti se optužuju za nekontroliranu i masovnu upotrebu poljskih mina, dok se Saudijci sumnjiči za brojne slučajeve pokolja civila.

Bh. deminera poginulog u Jemenu 2007. je za herojstvo odlikovala britanska princeza

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.