Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rankić potvrdio

Poznat lokalitet gdje će biti premještena crkva iz dvorišta Fate Orlović

crkva

Kontraverzno Udruženje „Istočna alternativa Republike Srpske“ Vojina Pavlovića zatražilo je bojkot odluke Evropskog suda i pozvalo građane da organiziranim stražama spriječe rušenje crkve

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, bespravno sagrađena crkva na privatnom zemljištu Fate Orlović iz Konjević-Polja, koja je u četvrtak ispražnjena, najvjerovatnije će biti premještena na lokaciju bivšeg parkirališta preduzeća “Vihor” u predgrađu Bratunca, nekoliko stotina metara od Memorijalnog centra Veljaci.

Petko Rankić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Općine Bratunac, jučer je za „Avaz“ kazao da je Skupština općine (SO) donijela odluku za kupovinu lokaliteta bivšeg „Vihorovog“ parkirališta.

– Postoji prijedlog da se na tom lokalitetu izmjesti upotrebljivi materijal crkve iz Konjević-Polja. Na tom lokalitetu, nakon kupovine zemljišta, planirana je gradnja crkve i spomen-obilježja za stradale Srbe iz regiona. Bila bi to druga crkva u Bratuncu i prvo spomen-obilježje – kazao je Rankić.

On naglašava da će, i pored raznih opstrukcija i negodovanja manjeg broja bratunačkih Srba, odluka Evropskog suda za ljudska prava biti ispoštovana do navedenog roka, a to je 1. april.

Kontraverzno Udruženje „Istočna alternativa Republike Srpske“ Vojina Pavlovića zatražilo je bojkot odluke Evropskog suda i pozvalo građane da organiziranim stražama spriječe rušenje crkve.