Dogovor HDZ-a i SDA

Poznata imena kandidata za ministre u novoj Vladi SBK-a

sbk-a
Foto: Fena
Tahir Lendo

SDA i HDZ BiH zajedno imaju 20 ruku u Skupštini SBK-a što je potrebna dvotrećinska većina, a nova vlada trebala bi biti potvrđena u ponedjeljak, 29. maja, na sjednici kantonalne skupštine

Nakon što su u četvrtak Tahiru Lendi (SDA), mandataru za sastav nove Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) predana imena kandidata, postignut je politički dogovor o imenovanju nova vlade potvrdio je danas Lendo.

-Prilično je Vlada mlada, ja sam najstariji u toj vladi i rekao bih da je to jedan ohrabrujući sastav. Imamo 60 posto ministara koji će nastaviti započete poslove i hrabro krenuti u reforme pred nama. Ministar Bojan Domić i dalje će biti na čelu resora obrazovanja, Anto Matić zdravstva, Mirjana Plavčić finansija, Feliks Vidović unutrašnjih poslova, Amir Šečibović prostornog uređenja. Do promjena će doći u resoru privrede na čije čelo dolazi Sedžad Milanović, te poljoprivrede na čije čelo dolazi Advan Akeljić, bivši načelnik VIteza. Također, promjena će biti i kad je u pitanju mjesto ministra iz reda srpskog naroda, koje će preuzeti Božana Petrović – rekao je Lendo.

SDA i HDZ BiH zajedno imaju 20 ruku u Skupštini SBK-a što je potrebna dvotrećinska većina, a nova vlada trebala bi biti potvrđena u ponedjeljak, 29. maja, na sjednici kantonalne skupštine.

-Vjerujem da do ponedjeljka neće biti nikakvih problema i da ćemo dobiti novu vladu – rekao je Bojan Domić, koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi SKB.