tužilaštvo formiralo predmet

Ukrajinska ikona zaključana u sefu, zna se i od koga je Dodik “lično dobio”!?

Drevna ikona koju je Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, i za koju Ukrajinici, na osnovu pečata, tvrde da tradicionalno pripada njima, obišla je pola svijeta i ponovo se vratila u BiH

Javnost u Bosni i Hercegovini i dalje čeka odgovore na brojna pitanja u vezi s ikonom koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ono što je poznato je da je ikona u Bosni i Hercegovini i da se, kako je ambasador Željko Samardžija potvrdio, nalazi u sefu u kabinetu Milorada Dodika.

Podsjetimo da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u ovom slučaju.

Drevna ikona koju je Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, i za koju Ukrajinici, na osnovu pečata, tvrde da tradicionalno pripada njima, obišla je pola svijeta i ponovo se vratila u BiH. Sada je zatraženo njeno vraćanje u ruke istinskih vlasnika.

Ako je prvi korak već poduzet i ikona vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu, ovo je za ukrajinske medije izjavio ambasador Ukrajine u našoj zemlji Vasilij Kirilič. Također, očekuje se hitno pružanje informacija o tome kako je sporna ikona dospjela na teritoriju BiH i uopće završila kod Dodika.

Za Federalnu televiziju bivši predsjednik Skupštine Veterana RS-a Dragan Savić je potvrdio da on lično zna da je ikonu Milorad Dodik dobio od Duška Vukotića, predsjednika Veterana RS-a, još 2018. godine, a koju je donio iz Luganjska. Vukotić poručuje – neka Interpol radi svoj posao.