Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozvrđena spremnost za predaju zahtjeva BiH za članstvo u EU

dom naroda pfbih2

Podnošenje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji je odličan trenutak za državu da ide naprijed – kazala je danas predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara novinarima u Sarajevu.

Komentirajući predaju zahtjeva za članstvo u EU, koje bi se kako je već izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović trebalo desiti najkasnije do 15. februara, ocijenila je da su se poslanici i delegati Federalnog parlamenta u protekloj godini, to jest prvoj godini mandata „trudili da relaksiraju odnose i da se pripeme za ovaj trenutak“.

Bradara je izrazila spremnost za događaj – kada BiH treba podnijeti zahtjev za članstvo Vijeću, koje potom zahtijeva odgovor od Komisije da li je država sposobna ispuniti Kopenhagenške kriterije koji uključuju tržišno gospodarstvo, stabilnu demokratiju i vladavinu prava, te prihvatanje zakonodavstva EU i euro.

– U našem društvu sve ono što se dešava pokušava da poprimi određenu inverziju. Mislim da je svaki trenutak za tu aplikaciju veoma dobar – kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenata FBiH Edin Mušić.

Ističući činjenicu da mehanizam koordinacije treba dodatno malo izoštriti poručio je da ne vidi razloga zbog kojeg ne bi došlo do predaje aplikacije naše zemlje za članstvo u EU.

Do 15. februara, kako ističu iz EU, Bosna i Hercegovina treba da pokaže vidljive aktivnosti u procesima rješavanja pitanja – Koordinacijskog mehanizma i provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.