Podrška građanima u borbi protiv korupcije

Pratimo tendere: Saznajte kako se troši vaš novac!

Za potrebe funkcionisanja portala PratimoTendere.ba razvijena je kompleksna metodologija koja se zasniva na pet ključnih principa: zakonitost i dobre prakse, faze postupka javne nabavke, pokazatelji rizičnosti, računanje rizika, izvori podataka

PratimoTendere.ba je web portal pokrenut sa ciljem da se javnosti pokaže kako institucije u Bosni i Hercegovini troše vaš novac. S obzirom da se kroz sistem javnih nabavki na godišnjem nivou potroši i do tri milijarde KM svih građana BiH, postavljaju se pitanja o tome da li je osigurano zakonito, transparentno, svrsishodno i antikoruptivno ulaganje ovoga novca u nove puteve, parkove, domove zdravlja, škole i vrtiće i drugo, te da li se vide efekti ulaganja kroz bolje socijalne, zdravstvene, obrazovne usluge? Odgovori na ova i brojna druga pitanja će biti objavljivani svakodnevno kroz rad ovoga portala.

Portal PratimoTendere.ba je razvijen u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) provode Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, te Udruženje ‘’Centar za razvoj medija i analize’’ (CRMA) i Transparency International u BiH (TI BiH) kao partneri. Cilj projekta je povećati učešće građana u borbi protiv korupcije, te su sve projektne aktivnosti dizajnirane i osmišljene na način da potiču snažan i održiv antikorupcijski aktivizam u cijeloj zemlji, i na svim nivoima.

Za potrebe funkcionisanja portala PratimoTendere.ba razvijena je kompleksna metodologija koja se zasniva na pet ključnih principa: zakonitost i dobre prakse, faze postupka javne nabavke, pokazatelji rizičnosti, računanje rizika, izvori podataka.

Portal je kreiran tako da kombinacijom sedam različitih pokazatelja rizičnosti, kroz sve faze provođenja postupka javne nabavke, otkriva kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH, netransparentnost postupaka, nabavke sa elementima korupcije, nepotrebne nabavke… Za sedam faza postupka javne nabavke definisano je sedam pokazatelja rizika (planiranje i objava javne nabavkepripremanje tenderske dokumentacijeocjenjivanje ponudaugovaranjerealizacija ugovoražalba na postupak javne nabavkeponištenje postupka javne nabavke).

Nivoi rizika javnih nabavki koje se nalaze na portalu označeni su zelenomžutom ili crvenom zastavicomZelena zastavica označava da su male mogućnosti da u provođenju javne nabavke dođe do kršenja zakona i nizak je stepen rizika od korupcijeŽuta zastavica označava postupak javne u nabavke u kom postoje naznake mogućnosti za korupciju, izigravanje ili kršenje zakona, te principa transparentnostiCrvena zastavica označava postupke javnih nabavki u kojima su identifikovana kršenja zakona, narušavanje transparentnosti i koruptivni elementi.

Ukoliko ste svjedok ili žrtva korupcije u javnim nabavkama možete proslijediti prijavu timu portala PratimoTendere.ba i doprinijeti borbi protiv korupcije u javnim nabavkama. Svim korisnicima portala koji imaju saznanja ili sumnje o nepravilnostima, kriminalu i korupciji u javnim nabavkama omogućeno je da to prijave na portalu u okviru modula Prijavite sumnjivu nabavku.

Kompleksna metodologija i algoritam na kojoj je portal zasnovan omogućila je da korisnicima, u okviru modula Statistika, budu dostupne različite statistike podatka o javnim nabavkama koje se nalaze u portalu. Sve podatke iz statistike je moguće izvesti u MS Excel dokumentu i koristiti za dalja istraživanja, analize, prezentacije ili druge svrhe

Rezultati monitoringa vidljivi na početnoj stranici su dio portala gdje su sumirani podaci o tome koliko je u datom ugovornih organa monitorisano, koliko je je ukupno javnih nabavki monitorisano, kolika je vrijednost monitorisanih javnih nabavki, te koji je broj rizičnih nabavki. Poseban dio rezultata monitoringa je rezervisan za javne nabavke za koje procijenimo da ih je potrebno istaći kao primjer kršenja zakona i/ili dobrih praksi u javnim nabavkama. Razlozi za posebno isticanje bilo koje nabavke će biti jasno obrazloženi.

Dio portala pod nazivom ‘’Naše priče i analize’’ rezervisan je za objavu autorskih priča i analiza o svemu što tim portala PratimoTendere.ba pocijeni da je zanimljivo kada su u pitanju nepravilnosti i korupcija javnim nabavkama. Osim autorskih priča i analiza, na ovom dijelu portala ćemo prenositi i antikorupcijske priče o javnim nabavkama realizovane od strane partnerskih medija.

S obzirom da se u BiH, na godišnjem nivou, najmanje jedna milijarda KM potroši netransparentno, nesvrsishodno i koruptivno kroz dogovaranje poslova sa kompanijama bliskim vlastima, namještanje tendera, favorizaciju ponuđača čime za mnogo više novca nego što je potrebno dobijamo lošiju, a ponekad i nikakvu uslugu ili robu, portal PratimoTendere.ba će nastaviti da se razvija i da podstiče građane Bosne i Hercegovine da se i sami uključe u praćenje javnih nabavki.

Prateći javne nabavke, pratimo tokove novca. Pratite tendere i saznajte kako se troši vaš novac.