Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BH novinari

Pravosuđe mora zaustaviti Dodikovo višegodišnje nasilje prema novinarima u RS

bh novinari
Foto: Screenshot/ FTV

Upravni odbor BH novinara podsjeća na decenijsku nekažnjivost verbalnih eskapada Milorada Dodika praćenih prijetnjama, uvredama, mizoginijom i sigurnosnim rizicima za novinare i opstanak medija u RS

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da hitno, po službenoj dužnosti i poštujući odredbe Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), kao i preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, istraži verbalno nasilje i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika novinarima N1, Capitala, Buke i BN TV. 

Na pres-konferenciji održanoj u subotu u Banjoj Luci, Milorad Dodik se na uvredljiv, klevetnički, brutalan i huškački način obrušio na ova četiri medija, proglašavajući ih “neprijateljima srpskog naroda”, “rušiteljima Republike Srpske” i iznoseći netačne informacije o načinima finansiranja i rada navedenih medija, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Kako je istaknuto posebno je bio agresivan i nekulturan prema novinari N1 televizije Mladenu Vujinoviću, kojega je izvrijeđao na profesionalnoj i na ljudskoj osnovi, samo zato što je Dodiku postavio pitanje o njegovoj prevrtljivoj politici i nepoštivanju odluka Narodne Skupštine RS.  

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje kako je jučerašnji napad na novinare i medije   vrhunac Dodikovog militantnog, višegodišnjeg ograničavanja medijskih sloboda i kršenja prava na slobodu izražavanja u ovom etitetu.

 – U nekontralisanom bijesu i konfuznom govoru, Dodik je nagovijestio kako neće prezati ni od najgorih mjera, samo da bi utišao nekolicinu slobodnih novinara i onemogućio ih da pišu o njegovim postupcima i političkim odlukama, koje destabiliziraju Republiku Srpske više nego bili koji novinarski tekst – naglašeno je u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara podsjeća na decenijsku nekažnjivost verbalnih eskapada Milorada Dodika praćenih prijetnjama, uvredama, mizoginijom i sigurnosnim rizicima za novinare i opstanak medija u RS.

 – Svi ti postupci prošli su bez ikakve reakcije  policijskih i pravosudnih institucija Republike Srpske, kao i drugih nadležnih organa i institucija odgovornih za zaštitu medijskih sloboda i sigurnosti svakog građanina ovog enetiteta. Ukoliko i ovaj, posljednji napad i otvorena prijetnja nasiljem prema medijima prođu uz institucionalnu šutnju policije i tužilaštva, pa i Odbora Narodne skupštine RS za informisanje, bit će to jasan pokazatelj zakonskog i profesionalnog posrnuća institucija Republike Srpske zaduženih za vladavinu prava i zaštitu osnovnih ljudskih sloboda i prava – navode iz Udruženja BH  novinari.  

Upravni odbor BH novinara daje punu podršku novinarima i novinarkama N1, Buke, Capitala i BN televizije, naglašavajući kako će, zbog ozbiljnosti Dodikovih prijetnji i sigurnosnih rizika za targetirane novinare/ke i medije, razmotriti druga sredstva pravne i istitucionalne zaštite koleginica i kolega u medijima RS.    

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva svjetske organizacije za zaštitu medijskih sloboda i slobode izražavanja da iskoriste međunarodne pravne mehanizme sankcioniranja nasilja prema novinarima u Banjoj Luci, te pomognu u preveniraju novih sigurnosnih rizika za nezavisne medije u RS u “režiji” Milorada Dodika i/ili njegovih sljedbenika.