BiH

USK

Prazni autobusi napustili Lipu, migranti ostaju u neuslovnom kampu

30/12/2020

Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona podijelili su i danas topli čaj i obroke, a isto će na lokaciji Lipa vjerovatno osiguravati do daljnjeg

Kolona od 20 praznih autobusa napustila je Lipu kod Bihaća, dok je više od 800 migranata i izbjeglica pod policijskom pratnjom vraćeno u ono što je ostalo od prihvatnog kampa.

To je epilog svega što se dešavalo u protekla dva dana na lokaciji koja je 27 kilometara udaljena od središta Bihaća.

Autoprevoznici su inače od jutros negodovali zbog zaustavljanja na ovoj lokaciji i tražili da im se omogući nesmetan povratak svakodnevnim obavezama.

Sa ove lokacije su se ponovo povukli i predstavnici međunarodnih organizacija, te u prostoru nekadašnjeg kampa ostavili više stotina migranata i veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), koji nadziru i kontroliraju sigurnosnu situaciju.

-Ništa mi nije jasno. Sad se moramo vratiti u još neuslovniji kamp, s obzirom da su jučer demontirani i oni šatori koji nisu izgorili u požaru. Ovoj agoniji izgleda nema kraja – riječi su tridesetogodišnjeg Muhameda iz Afganistana.

Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona podijelili su i danas topli čaj i obroke, a isto će na lokaciji Lipa vjerovatno osiguravati do daljnjeg.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.