Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Praznik rada Mostarci provode na izletištima, penzioneri razočarani

prvi maj – mostar 3

Mostarci i ove godine Prvi maj – Međunarodni praznik rada provode na obližnjim, popularnim izletištima uz rijeke Bunu i Bunicu te na Rujištu, a neki od njih i na Makarskoj rivijeri u susjednoj Republici Hrvatskoj gdje su na produženom vikendu.

Međutim, veliki broj penzionera i mladih samo su došli u šetnju u mostarski park “Zrinjevac”.

Mnogi od penzionera su razočarani jer su izostale bilo kakve sindikalne aktivnosti.

Ističu kako bi bili zadovoljni i druženjem na mostarskoj šetnici uz porciju graha, kako je to bilo organizirano ranijih godina.

Iz Unije neovisnih sindikata FBiH istaknuli su naime kako nije bilo dovoljnih finansijskih prihoda kako bi se organizirala neka manifestacija.

Kao i prethodnih godina, Hrvatska glazba Mostar je tradicionalnom Prvomajskom budnicom (promenadom) pozdravila Mostarce na praznik rada.

Inače, Prvi maj – Međunarodni praznik rada, predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta. Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, jula 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 hiljada čikaških radnika, 1. maja 1886. godine.

Oni su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestira demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan. Već 1890. i narednih godina 1. maj se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.