Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred BiH i dalje postoje izazovi u procesuiranju ratnih zločina

sud presuda ilustracija45

U Neumu je danas završeno IX. stručno savjetovanje tužitelja u BiH, u okviru kojeg je održan panel o ratnim zločinima, a koji je, uz podršku Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, okupio više od 30 tužitelja iz cijele BiH.

Tužitelji i ostali stručnjaci su na ovom panelu imali priliku razmijeniti iskustva i razgovarati o temama relevantnim za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Poseban naglasak je stavljen na trenutno stanje i izazove u provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te na druge teme, kao što su imovinsko-pravni zahtjevi, svjedoci pod imunitetom, prisilni nestanak i proceduralni i praktični aspekti korištenja video linka radi saslušavanja svjedoka, priopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

„Aktivnosti Misije OESS-a u BiH u oblasti vladavine prava su usmjerene na jačanje kapaciteta pravosudnih institucija za učinkovito procesuiranje predmeta ratnih zločina, trgovine ljudima, kaznenih djela počinjenih iz mržnje i drugih teških kaznenih djela“, istaknuo je Francesco De-Sanctis, šef Sekcije za vladavinu prava Misije OESS-a u BiH.

„Ostajemo posvećeni jačanju rada domaćih institucija kako bi se osigurala pravična i učinkovita suđenja“, kazao je De-Sanctis.

Federalni tužitelj Munib Halilović, koji je moderirao panelom o ratnim zločinima, posebno se osvrnuo na trenutne izazove u procesuiranju ratnih zločina i provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

„Na žalost, još uvijek smo daleko od privođenja kraju predmeta ratnih zločina i provedbe Strategije. Stoga smo ovaj panel iskoristili da sudionicima prezentiramo pregled stanja procesuiranja ratnih zločina i da identificiramo potrebe za budućim edukacijama, kako bismo povećali kapacitete i učinkovitost tužiteljstva u procesuiranju ratnih zločina“.

Ahmed Mešić, tužitelj Tužiteljstva Srednjobosanske županije, je istaknuo da Stručno savjetovanje tužitelja predstavlja značajnu priliku da se na jednom mjestu okupe tužitelji iz BiH i raspravljaju o aktualnoj problematici u ovoj oblasti.

„Panel za ratne zločine je mjesto gdje su tužitelji koji rade predmete ratnih zločina prezentirali važne teme koje će biti od koristi za unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina, posebno predmeta koji su preneseni na entitetska tužiteljstva“, kazao je Mešić.

Na IX. stručnom savjetovanju tužitelja u BiH, koje je organiziralo Udruženje tužitelja Federacije Bosne i Hercegovine, u suradnji s Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH i RS, sudjelovalo je više od 150 tužitelja i stručnjaka iz BiH i regije.

Teme ovogodišnjeg savjetovanja su bile korupcija i organizirani kriminal, trgovina ljudima, oduzimanje imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima i ratni zločini. Panel o ratnim zločinima je organiziran uz podršku projekta „Sveobuhvatno jačanje kapaciteta za učinkovito procesuiranje predmeta ratnih zločina“ koji provodi Misija OESS-a u BiH, a financiraju vlade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Njemačke, Italije i Austrije, te projekta „Praćenje rada na predmetima ratnih zločina“ koji provodi Misija OESS-a u BiH, a financira Evropska unija, stoji u priopćenju.