Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narednih dana sunčano i toplo, zahlađenje stiže nakon 9. oktobra

BiH

vrijeme kisa

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle i sumaglice.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i opada.
Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama centralne i istočne Bosne, veći dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Vjetar, slab do umjeren, u Krajini povremeno pojačan, južni i jugozapadni.

Dnevne temperature od 20 do 26 stepeni.

U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 22 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Početkom ovoga mjeseca očekuju nas vremenske prilike u okvirima višegodišnjeg prosjeka, a zahladnjenje se očekuje od 9. oktobra, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema najavama federalnih meteorologa, kraća nestabilnost očekuje se od 2. do 6. oktobra, nakon čega ponovno slijedi stabilnije razdoblje bez oborina. Lagan porast temperature očekuje se do 9. oktobra, kada slijedi zahladnjenje. Jutarnja temperatura u razdoblju do 8. oktobra u Bosni će se kretati od 4 do 6, a u Hercegovini od 9 do 12 °C. U istom razdoblju maksimalna dnevna temperatura u Bosni će dosezati 23, a u Hercegovini 25 °C.

“Prognozirano zahladnjenje od 9. oktobra uvjetovat će nešto nižu temperaturu, pa se u Bosni očekuje od 1 do 4, a u Hercegovini od 5 do 8 °C. Dnevna temperatura u Bosni neće prelaziti 16, a u Hercegovini 19 °C”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sezonska prognoza

Sezonska prognoza pokazuje kako će temperatura zraka biti viša u većem dijelu novembra. U navedenom razdoblju mogući su kratki prodori hladnijega zraka, a samim tim i veća negativna odstupanja, stoji u sezonskoj prognozi FHMZ-a. Početkom oktobra, temperatura zraka mogla bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Srednje minimalne temperature zraka sezone bit će nešto iznad višegodišnjeg prosjeka.

Odstupanja srednje maksimalne temperature tokom jeseni bit nešto veća u odnosu na odstupanja srednje minimalne temperature i kretat će se oko 1,5 °C. Očekivane oborine tokom jeseni trebale bi biti oko prosjeka ili nešto ispod prosječnih. Razdoblja s nešto manjom količinom oborina moguća su sredinom oktobra i većim dijelom novembra. Nije isključeno da će tokom jeseni biti više razdoblja s intenzivnijim oborinama. Više oborina očekuje se početkom druge polovine novembra.