Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred poslanicima zakon o liječenju neplodnosti

predstavnicki dom psbih22

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali na sjednici koja je zakazana za sutra, 15. juna, razmatrati zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti razmatra po hitnom postupku.

Ovaj zakon potrebno je donijeti kako bi se harmonizirao sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u skladu s preporukama FATF-a (Radna grupa za finansijske mjere protiv pranja novca) te preporukama MONEYVAL-a (Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti).

Dnevnim redom sjednice predviđeno je razmatranje zakonskih rješenja na prijedlog Vijeća ministara i to o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene te o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.

Poslanici bi svoj stav trebali dati i na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu koje je predložila poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica i to u drugom čitanju.

Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, kojeg je preložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, također je na dnevnom redu sjednice.

U izradi ovog zakonskog rješenja učestvovali su medicinski stručnjaci, a nastao je iz potrebe uređivanja ove oblasti da bi se parovima koji na uobičajeni način ne mogu dobiti potomstvo, omogućilo ostvarivanje ustavnog prava na zasnivanje porodice.

Bosna i Hercegovina nema poseban zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) te ovaj zakona predviđa da entiteti i Brčko Distrikt donesu svoje zakone koji bi bili u skladu sa zakonom na državnom nivou kako bi BiH bila svrstana u red država u regiji koje imaju ovakav zakon.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH kojeg predlažu klubovi poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), a da bi se pitanje trajnog i održivog finansiranja sistemski riješilo.