Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Europskog parlamenta

Preda: Nadam se da će BiH dobiti status kandidata za EU slijedeće godine

dan_preda

Cristian Dan Preda, član Europskog Parlamenta i izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu, kazao je u intervjuu kako se nada da će u toku iduće godine Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za Europsku uniju

Ipak, Preda je govoreći za portal European Western Balkans razjasnio kako to neće biti poklon.

“Status kandidata nije poklon od europskih institucija, već nešto što se mora zaraditi. BiH mora pokazati kako je ozbiljna u reformama neophodnim za ulazak u EU. Nažalost, nismo to vidjeli u proteklih godinu i po, jer je tempo reformi znatno usporio”, kazao je Preda.

Dodao je kako je krucijalno da se vlast oformi što prije i da se počne raditi na reformama.

Na pitanje kad će nova Rezolucija Europskog parlamenta o BiH biti usvojena, odgovorio je kako bi želio vidjeti neki znak kako BiH želi raditi sa Europski parlamentom na integraciji države u EU.

“Bh. strana se protivila usvajanju Pravilnika i pokušala je uvesti etničko glasanje u ovom zajedničkom parlamentarnom tijelu. Naravno, to je za nas bilo neprihvatljivo i, uprkos našim naporima da nađemo rješenje koje je u skladu sa EU zakonom, svi napori da se ovo pitanje riješi su propali”, objasnio je.

Pitali su ga i šta je rješenje kako bi se ubrzao proces integracije BiH u EU, jačanje centralne vlasti, veća pomoć EU ili nešto treće.

“Istina je da su institucije u BiH nešto sporije od zemalja u regionu, ali mora se naglasiti da je to zemlja sa jako komplikovanim institucionalnim poretkom. EU je dosta učinila da pomogne, ali rješenje je da građani počnu držati vlast odgovornom za ono što se događa. Kad god posjetim BiH, čujem negodovanje i frustraciju ljudi zbog loše socio-ekonomske situacije, ali sam narod mora naučiti koristiti moć koju posjeduje, a to je moć glasa”, zaključio je Preda.