Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Predaja nije opcija”: Održano donatorsko veče za oboljele od multipla skleroze

donatorsko

Donatorsko veče “Predaja nije opcija” za oboljele od multipla skleroze održano je večeras u Sarajevu s ciljem skretanja pažnje na ovu populaciju i prikupljanja sredstava najugroženijim.

Skup je organizirao Savez udruženja oboljelih od multipla skleroze Federacije BiH (SUOMSFBiH) i jedna je od aktivnosti koje realiziraju da pomognu ljudima koje zastupaju.

Predsjednica Saveza Ljubica Todorović Feni je kazala da će sredstva od donatorske večeri, zajedno sa sredstvima koja su uplatila brojna preduzeća i prijatelji, biti proslijeđena kantonima, a kasnije i onima kojima su namijenjena, prema listi prioriteta.

– Pomažemo najugroženijim pacijentima u smislu socijalnog i ekonomskog stanja i stanja bolesti – rekla je Todorović.

Naglasila je da je primarni cilj osnažiti svijest ljudi o multipla sklerozi koja je izuzetno komplikovana, koja najviše pogađa osobe u dobi između 20 i 40 godine života sa simptomima koji su raznoliki i složeni.

– Ova bolest uglavnom stvara jednu vrstu onesposobljenosti za normalan život, posebno u smislu pokretljivosti i stabilnosti. Stvara smetnje kod koncentracije, govora, promjene raspoloženja i niz drugih tegoba koje se ponavljaju – pojašnjava Todorović.

Najčešći oblik multipla skleroze je, navodi, blaži oblik tako da ti pacijenti izgledaju kao potpuno zdrave osobe.

– I takvim osobama bolest remeti svakodnevni život i susreću se s nizom prepreka u životu – dodala je Todorović.

Potcrtala je da društvo mora biti više informirano o multipla sklerozi te najavila da će Savez nastaviti raditi na tome, da javnost informira o tome, te da prikupljanja sredstava za najugroženije pacijente.

Savez udruženja oboljelih od multipla skleroze osnovan je 1975. godine i okuplja i pomaže osobe s teškim invaliditetom – osobe oboljele od multipla skleroze. Na području FBiH ima 900 registriranih članova (65 posto nepokretnih, 25 posto teže pokretnih i 10 posto pokretnih).

Multipla skleroza je progresivna bolest i jedna od najčešćih bolesti centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine).