Predat zahtjev za razrješenje dekanese Medicinskog fakulteta UNSA

BiH

unsa

Na inicijativu 58 članova Naučno-nastavnog vijeća (NNV) Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predat je zahtjev za razrješenje dekanese te visokoškolske institucije Almire Hadžović-Džuvo.

Zahtjev je predat rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću i Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U saopćenju se navodi da je dvotrećinska većina članova NNV-a Medicinskog fakulteta, kako su brojnim pregovorima tokom 2016. godine iscrpljene sve mogućnosti da se otklone nedostaci i nepravilnosti u odnosima Medicinskog fakulteta i KCUS-a, bila prinuđena pozvati se na Statut Univerziteta u Sarajevu i to Član 101. (Razrješenje dekana), tačka (2), stav (e), u kojem se navodi da prijedlog za razrješenje dekana može podnijeti jedna trećina članova Vijeća.

Opoziv dekana 16. maja svojeručno je potpisalo 58 članova NNV-a, a što je dvotrećinska većina – 66,6 posto članova vijeća, koji zahtijevaju pokretanje postupka razrješenja dekana.

U pomenutom zahtjevu od 16. maja obrazloženi su razlozi i taksativno navedene radnje i postupci dekanese koji su doveli do zahtjeva za smjenu.

Od 58 potpisanih članova NNV-a, 20 je profesora uposlenika KCUS-a, 30 profesora i docenata u stalnom radnom odnosu na Medicinskom fakultetu UNSA i osam studenata, navodi se u saopćenju koje potpisuju članovi NNV Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.