Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Predata inicijativa za smjenu ministra pravde Josipa Grubeše

predstavnicki dom psbih (1)

U obrazloženju prijedloga navodi se da se traži smjena ministra pravde Josipa Grubeše zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje s Istražnom komisijom

Šesnaest poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predalo je inicijativu za smjenu Josipa Grubeše, ministra pravde BiH. Inicijativu su uputili poslanici SDP-a, Naše stranke, PDP-a, DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, SD-a i DNS-a.

S. DEGIRMENDŽIĆ

U obrazloženju prijedloga navodi se da je Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, na jučerašnjoj sjednici usvojila zaključak kojim se traži smjena ministra pravde Josipa Grubeše zbog loših rezultata rada i odbijanja saradnje s Istražnom komisijom.

Podsjećamo, prijedlog za Grubešinu smjenu je jučer na sjednici od prisutnih sedam članova podržalo njih šest i to Damir Arnaut (NS), Dragan Mektić (SDS), Zlatan Begić (DF), Branislav Borenović (PDP), Mira Pekić (PDP) i Zukan Helez (SDP). Danas je svojim potpisima ovu inicijativu podržalo još deset poslanika i to Predrag Kojović (NS), Mirjana Marinković-Lepić (NS), Nermin Nikšić (SDP), Nada Mladina(SDP), Saša Magazinović (SDP) Dženan Đonlagić(DF), Vlatko Glavaš (DF), Enver Bijedić (SD), Aida Baručija (NB) i Nenad Nešić.

Inače, ministar pravde BiH Josip Grubeša dva puta je bio pozivan na saslušanje pred Istražnom komisijom. Iz dokumentacije objavljene i na internetskoj stranici Komisije vidljivo je da je Sekretarijat Komisije termine za Grubešin dolazak pred ovo parlamentarno tijelo oba puta dogovorao s kabinetom ministra pravde.

Međutim u oba slučaja on je odbio doći na sjednicu, a jučer je uprkos dogovoru da upravo njemu odgovara da sjednica na kojoj bi svjedočio bude održana 2. ili 3. februara poslao obavještenje da mu ne odgovara termin.

Stoga je Komisija gotovo jednoglasno donijela zaključak da se pokrene inicijativa za njegovu smjenu. Grubeša je kadar HDZ-a BiH, čiji poslanici u Predstavničkom domu nisu podržali osnivanje Istražne komisije, a odbili su da budu članovi ovog tijela koje uživa snažnu podršku međunarodne zajednice u BiH, ali i Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH ima rok od 30 dana da ovu inicijativu uputi u parlamentarnu proceduru.