Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predati ključevi od 15 kuća za povratnike u Odžaku

Stambena_jedinica111

Predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH, kao i predstavnici nadzora, izvođača radova “Gradnja Invest 2” i Općine Odžak, predali su ključeve od 15 kuća obnovljenih za potrebe povratnika u tu općinu.

Radi se o povratnicima u naselja Srnava, Potočani, Jošava, Novo Selo, Ada, Trnjak, Gornji Svilaj i Donja Dubica. Kuće su rekonstruisane u sklopu Regionalnog stambenog programa, prilikom kojeg je rekonstruisano ukupno 38 stambenih jedinica u Odžaku, a preostalo je da se predaju ključevi od njih osam.

Ovaj program, koji ima za cilj povratak izbjeglica iz regije, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi kao implementator u saradnji sa državnim Ministarstvom ljudskih prava i izbjeglica, te je u ovom mandatu ostvaren značajan napredak u realizaciji aktivnosti iz ovog fonda.

Regionalni stambeni program u Bosni i Hercegovini trenutno se sprovodi kroz četiri projekta koja su u toku – BiH1, BiH2, BiH3 i BiH4 – a kojima će se do kraja 2018. odnosno početka 2019. godine obezbijediti novi domovi za blizu 2.000 raseljenih i izbjeglih porodica.

Nakon odobrenja projekta BiH5 od Skupštine donatora RSP u junu ove godine, planirano je da ukupan broj zbrinutih do kraja 2019. iznosi 2.500 porodica, odnosno oko 9.000 osoba, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.