BiH

tužilaštvo ks

Predložen jednomjesečni pritvora za Jasmina Meškovića i Suadu Nožić

18/12/2019

Oni su uhapšeni u policijskoj akciji Federalne uprave policije (FUP) "Memori" u ponedjeljak, koja je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike te zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti kazneno djelo – izjavila je medijima glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Podsjećamo, oni su uhapšeni u policijskoj akciji Federalne uprave policije (FUP) “Memori” u ponedjeljak, koja je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U akciji su uhapšeni osobe inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B.(1986.) i M.K.D. (1989.), koje se sumnjiče za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Bavčić je navela da su za četiri osumnjičene osobe predložene mjere zabrane. Između ostalog, zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima te mjera redovnog javljanja Policijskoj upravi.

Uhapšenom osumnjičenom Senadu Jusufbegoviću predložena je mjera zabrane obavljanja službene dužnosti.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.