Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predložen pritvor za 13 osumnjičenih za zločin na području Konjica

sud i tuzilastvo bih

Predložen je pritvor za 13 osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Konjica, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navedeno je da je nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene.

Razlozi za pritvor opisani su u članku 132. točke b) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i općih okolnosti počinjenog kaznenog djela, gdje bi puštanje osumnjičenih na slobodu, moglo izazvati uznemirenje javnosti i populacije žrtava. Prijedlog je proslijeđen Sudu BiH.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su u ponedjeljak slobode 13 osoba osumnjičenih za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Konjicu i okolini.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, radi se o nekadašnjim dužnosnicima struktura Armije BiH, TO i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.