Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija "Index"

Predložen pritvor za osumnjičene za lažiranje fakultetskih diploma u BiH

hapsenje internacionalni univerzitet gorazde
Foto: Tužilaštvo BIH

Među osumnjičenima su Edina Brutus, Damir Žuga, Elma Brutus, Kaja Imširović i Hajriz Bećirović

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine predložio je jednomjesečni pritvor za šest osoba osumnjičenih za lažiranje i izdavanje fakultetskih diploma na Internacionalnom univerzitetu u Goraždu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH 19. marta.

Među osumnjičenima su Edina Brutus, Damir Žuga, Elma Brutus, Kaja Imširović i Hajriz Bećirović.

Njih su na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica dan ranije uhapsili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo ih tereti da su, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, izdavali diplome Internacionalnog univerziteta u Goraždu za sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

“Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičena Edina Brutus i drugi pripadnici grupe pronalazili zainteresovane za sticanje diploma ili kupovinu istih, u potpuno nezakonitom procesu, bez odobrenja nadležnih organa u BiH, Švicarskoj i Italiji, kao i organizovali navodnu nastavu na teritoriju Švicarske i Italije za studente iz Italije”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužitelji tvrde da su prikupili podatke da je pod nadzorom generalne menadžerice ove visokoškolske ustanove Edine Brutus vršeno retroaktivno upisivanje podataka studenata u matične knjige i izdavanje uvjerenja o diplomiranju i diplome o stečenom stepenu visokog obrazovanja.

Za te usluge su, kako tvrde, u većini slučajeva naplaćivali novčane iznose u visini koje bi studenti inače morali platiti za zvanične troškove studiranja.

Tokom akcije je, kako kažu u tužilaštvu, zaplijenjena značajna količina novca, dokumentacija, fakultetske diplome, dosjei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Za pet osumnjičenih blokirani su računi u iznosu većem od 350.000 maraka (oko 175.000 eura).

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, te se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva.