Tužilaštvo BiH

Predložen pritvor za pet osoba uhapšenih u policijskoj akciji “Market”

mup rs policija

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Slavena Radinkovića, rođenog 1997. godine u Banja Luci, Jovana Šumana, rođenog 1997. godine u Banja Luci, Borisa Grujića, rođenog 1981. godine u Banja Luci, Igora Zarića, rođenog 1996. godine u Banja Luci i Damjana Tepića, rođenog 1993. godine u Banja Luci.

Pritvor za osumnjičene predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe, te u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa opojne droge “kokain”, sa područja zemalja EU na teritoriju BiH, sa ciljem distribucije i prodaje na području grada Banja Luke.

Prilikom realizacije akcije, zaplijenjena je količina od oko jednog kilograma opojne droge “kokain”.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.