Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradsko vijeće

Predložena nova lokacija za spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću

kralj tvrtko ftv

Predložena lokacija se nalazi uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijek

Gradsko vijeće Sarajeva danas je donijelo Odluku za osnivanje regionalne Mreže projektnih timova, čime će se formalizirati saradnja Grada Sarajeva sa devet gradova u šest država zapadnog Balkana, a Sarajevo će po prvi put biti koordinator regionalne mreže projektnih timova.

Mreža će se koristiti za povećanje kapaciteta gradova za privlačenje sredstava i korištenje sredstava dostupnih fondova, ali i za umrežavanje i transfer znanja te za pripremu gradova za predlaganje projekata na osnovu potreba i pronalaženje rješenja za konkretne izazove.

Gradski vijećnici dali su saglasnost gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) parne lokomotive za potrebe Bistričke stanice.

Naime, uslijed ispoljenog nezadovoljstva građana Zavidovića sa kojima je javnost upoznata putem medija, gradonačelnica Grada Sarajeva razumjela je privrženost, želje i potrebe građana Zavidovića da očuvaju lokomotivu kao dio naslijeđa grada te je predložila da se odluka o kupovini parne lokomotive za potrebe Bistričke stanice, usvojena na 16. sjednici, stavi van snage, što je Gradsko vijeće i podržalo.

Također je danas Gradsko vijeće svojom ranijom Odlukom o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću definiralo lokaciju za podizanje spomenika u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo, a u skladu sa Elaboratom o mogućim lokacijama za podizanje spomenika, odnosno, uz prethodno pozitivno Mišljenje Općine Centar i Zavoda za planiranje KS.

Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje za predloženu lokaciju, pozivajući se na Odluku o proglašenju historijskog urbanog pejsaža.

S tim u vezi, na današnjoj sjednici gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, u kojem je predložena nova lokacija koja nije u obuhvatu prethodno navedene Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na Trgu Bosne i Hercegovine.

Predložena lokacija se nalazi uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka. Tako utvrđen Nacrt je, zaključkom Gradskog vijeća, upućen u javnu raspravu, saopćeno je iz Gradskog vijeća Sarajeva.

Vijećnik Seid Škaljić je, između ostalih, podnio inicijativu Ministarstvu zdravstva KS da se liječenje djece do 18. godine ponovo vrati u nadležnost Školskog odjela Doma zdravlja. Inicijativu je obrazložio potrebom pokazivanja posebne senzibilnosti zajednice za mlade, a imajući u vidu uslove u ambulantama porodične medicine gdje se sada djeca liječe počev od 14. godine.