Predložene mjere pritvora za tri osobe lišene slobode u akciji “Povratnik”

sud i tuzilastvo bih

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjere pritvora za osumnjičene lišene slobode u akciji “Povratnik”, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH bit će upućen prijedlog za određivanje pritvora za tri osumnjičena.

Mjera pritvora predložena je, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, iz razloga opisanih u članku 132. točke b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti kazneno djelo ili završiti započeto.

Pritvor će biti predložen za osumnjičene: Aleksa Krndiju, rođenog 1962. u Jajcu, nastanjenom u Brčkom, Petra Krndiju, rođenog 1994. godine u Mrkonjić Gradu, nastanjenom u Brčkom, te Vojislava Žugića, rođenog 1981. godine u Sarajevu, nastanjenom u Brčkom.

Navedeni osumnjičeni, lišeni su slobode u akciji provedenoj po nalogu Tužiteljstva BiH, a koja se odnosi na procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Osumnjičeni su pod istragom, da su kao organizirana kriminalna skupina, sudjelovali u međunarodnom krijumčarenju opojnih droga, koja je najčešće iz Srbije, krijumčarena na područje BiH, odnosno Brčko distrikta BiH.

Tokom provedene istrage, pretresa i lišenja slobode, zaplijenjena je veća količina narkotika, dokaznih materijala, kao i novca za koji se sumnja do potiče od prodaje droge.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.