BiH

vlada ks

Predloženo smanjenje iznosa članarine Turističkoj zajednici za 50 posto

25/03/2021

Ova dopuna Zakona podrazumijeva umanjenje iznosa plaćanja članarine Turističkoj zajednici za 50 posto, odnosno sa dosadašnjih 0,05 posto na 0,025 posto

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva privrede, na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o turizmu Kantona Sarajevo, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

S obzirom na to da se radi o hitnoj mjeri pomoći privredi, te da ovaj Zakon nije obiman, Vlada je predložila da se usvoji po hitnom postupku.

Ova dopuna Zakona podrazumijeva umanjenje iznosa plaćanja članarine Turističkoj zajednici za 50 posto, odnosno sa dosadašnjih 0,05 posto na 0,025 posto.

– Cilj ovog umanjenja članarine je rasteretiti privredu, ali i omogućiti Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kojoj je ova članarina direktan prihod, da dio tih sredstava iskoristi za promociju turističkih potencijala Kantona Sarajevo i druge vidove poslovanja – istaknuo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Kazao je da je Vlada KS opredijeljena da smanjenjem parafiskalnih nameta na neki način olakša poslovanje privrednim subjektima koji su, zbog zdravstvenih mjera koje provode krizni štabovi, pretrpjeli i još uvijek trpe velike posljedice u poslovanju, iako je i sama Turistička zajednica pretrpjela značajne negativne posljedice. To se može vidjeti i po uplatama članarina koje su od početka pandemije, iz mjeseca u mjesec bivale sve manje, te je iznos uplaćenih članarina u 2020. godini manji za 37,61 posto u odnosu na 2019. godinu – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.